Torkarblad? - Nej jag har nano!

2008-03-14 10:01  
Nanobehandlad vindruta

Snart kanske ett av bilägarnas största gissel är ett minne blott. En italiensk bildesigner hävdar att han har tagit fram en vindruta som inte behöver vindrutetorkare.

Rutan är behandlad med fyra lager för att hålla snö, vatten och smuts borta, rapporterar sajten Sparking Tech.

Det första lagret filtrerar bort starkt solljus och är vattenavvisande. Det andra innehåller nanopartiklar, som kan transportera smutsen mot kanterna på vindrutan.

Nanopartiklarna aktiveras av det tredje lagret, som ”känner” om det lagras smuts på rutan och då aktiverar det andra lagret.

Det fjärde lagret leder den ström som behövs för att aktivera den smarta vindrutan.

Vindrutan finns att beskåda på den italienska konceptbilen Hidra, som utvecklats av Leonardo Fioravanti, chefsdesigner hos italienska Pininfarina.

Fioravanti säger att hans torkarbladsfria ruta kan masstillverkas inom fem år, men som vanligt när det gäller sådana här nya, djärva idéer finns det många hinder mellan bilsalong och fabrik.

Däremot lär det finnas miljontals bilägare som håller tummarna för att Leonardo Fioravanti fantastiska idé ska lyckas.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt