Fordon

Antonov spökar åter i Saabaffären

Den svenska regeringen kan sätta krokben för Victor Mullers nya bud i Saabförhandlingarna med GM. Det är ryssen Vladimir Antonov som spökar, enligt uppgifter i Dagens Industri.

Publicerad

I söndags sydde Saabs vd Victor Muller ihop ett nytt förslag till amerikanska General Motors om det framtida ägandet av Saab Automobile i Trollhättan.

I det nya förslaget går Bank of China in som finansiär, löser Saab Automobiles lån hos europeiska investeringsbanken, garanterar framtida investeringar och tar 29,9 procent av aktierna.

Den kinesiska bilbyggaren Youngman backar undan och nöjer sig med 19,9 procent av aktierna samtidigt som bildistributören Pang Da helt går ur bilden.

Majoritetsägare i det nya förslaget blir det börsnoterade holländska bolaget Swedish Automobile (Swan), där Victor Muller är största ägare.

Swan löser i det nya förslaget ut General Motor och tar över GM:s preferensaktier i Saab Automobile för 400 miljoner kronor. Swan får därmed 50,1 procent i Saab Automobile.

Men den här lösningen gillas inte av den svenska regeringen enligt DI.

Eftersom misstanken finns att Victor Muller fortfarande finansieras av den brottsmisstänkte ryske bankiren Vladimir Antonov, misstänkt för förskingring i den lettiska banken Snoras, skulle regeringen motsätta sig en sådan lösning.

Enligt DI:s källor skulle representanter för Näringsdepartementet i går ringt upp Rachel Pang, vd för Youngman Automobile, och bett henne förhandla om förslaget utan att ha med Victor Muller som delägare.

General Motors väntas svara på det nya budet i dag måndag. Om det blir ett positivt svar kan de kinesiska intressenterna komma att betala in pengar så att de Saabanställda kan få ut sina novemberlöner.