Fordon

Ännu har Saab chans att få ny ägare

Det finns uppemot 14 intressenter på Saab Automobile konkursbo. Av dem vill 6-7 ta över hela bilfabriken meden resten är intresserade av olika delar av konkursboet.

Publicerad

Det förklarade konkursförvaltarna Hans Bergqvist och Anne-Marie Pouteaux på en presskonferens i Göteborg på tisdagen som nyhetsbyrån TT bevakade.

De som är intresserade av att ta över hela Saab Automobile har bjudits in att titta närmare på samtliga dokument. Det kommer att ske nu i helgen, rapporterar TT.

Dokumenten som intressenterna nu får titta på innehåller bland annat en inventering av de tre konkursade Saab-bolagens tillgångar och hur olika avtal är utformade.

Fortfarande håller förvaltarna fast vid att man vid februari månads slut ska ha en klar bild över om det verkligen är möjligt att få till en helhetslösning som innebär att det blir tillverkning i Trollhättefabriken igen.

Mest angelägen tycks kinesiska Youngman vara. Företaget har redan satsat hundratals miljoner i Saab Automobile och är berett att lägga upp ett par miljarder kronor för att komma över hela verksamheten.

I en intervju med SvD Näringsliv säger Youngmans grundare Pang Qingnian att han är beredd att sats tolv miljarder kronor på utveckling av nya Saabmodeller.

Och både forskning och bilfabrik ska vara kvar i Trollhättan om fem år.

- Det är en förutsättning, säger han och syftar på att rika kineser helt köper bilar tillverkade i väst.

Han säger också att han gärna vill ha kvar många av personerna från den gamla Saabledning och att de uppsagda Saabanställda är villiga att komma tillbaka till fabriken.

- Utan de anställda går det inte, så nu måste det gå snabbt, säger Pang Qingnian till SvD.