Fordon
Aktiv strömavtagare skonar kontaktledningen
Vid höga farter tappar snabbtågens strömavtagare kontakten med luftledningen, ljusbågar bildas och ledningen skadas. Aktiva strömavtagare ska lösa problemet.
Traditionellt ansluts strömavtagare på tåg passivt mot kontaktledningen ovanför tågen. När hastigheten i tågen höjs påverkas kontaktledningen och mycket komplexa svängningar uppstår.
Resultatet blir att strömavtagare och ledning stundtals tappar kontakten. En ljusbåge bildas och i de höga temperaturer som uppstår påverkar både strömavtagare och ledning. Ledningar som brister ger upphov till stora kostnader när trafiken står stilla.
Vid Wiens tekniska universitet pågår nu ett forskningsarbete med målet att aktivt se till att kontakten mellan tåg och ledning inte bryts vid höga hastigheter.
Att mäta trycket mellan strömavtagare och ledning och därefter justera strömavtagarens position är inte möjligt, förklarar professor Stefan Jakubek vid avdelningen för reglerteknik. Man behöver ett system som kan förutse ledningens rörelser.
Forskarna arbetar därför med enklast tänkbara matematiska approximationsmodeller för att anpassa strömavtagarens läge.
I en testanläggning som byggts upp vid universitetet används en industrirobot för att simulera de rörelser som uppstår i kontaktledningen när tåg kör fort. Man kan simulera farter på mellan 300 och 400 km/h.
Forskarna undersöker nu vilka matematiska modeller som bäst förutser hur kontaktledning och strömavtagare kommer att förhålla sig till varandra, och vilken matematisk modell som är bäst för att reglera avtagarens läge.
Testanläggningen har finansierats av företaget Melecs, som hoppas kunna bli marknadsledare när det gäller strömavtagare för höghastighetståg.