Fordon

Airbus nya helikoptrar – för de som har riktigt bråttom

Foto: Airbus Helicopters
Foto: Airbus Helicopters
Illustration av Racer Foto: Airbus Helicopters
Illustration av Racer Foto: Airbus Helicopters

En ny helikoptertyp för de som har bråttom. Under tisdagen avslöjade Airbus Helicopters sin nya modell kallad Racer. ”I dag avtäcker vi vår vision för framtidens höghastighets rotorflyg”, säger Guillaume Faury, företagets vd.

Publicerad

Det var under den pågående Paris Air Show som Airbus visade upp sitt framtidskoncept Racer, som står för ”Rapid and Cost-Effective Rotorcraft”. Den har utvecklats som en del i det europeiska forskningsprogrammet Clean Sky2. Målet är en mångfacetterad farkost som ska ha en marschhastighet på över 400 km/h.

Racer ska enligt Airbus Helicopters vara den bästa kompromissen mellan hastighet, kostnadseffektivitet, hållbarhet och prestanda. Det som visades i Paris var en ”aerodynamisk konfiguration”. Först efter årsskiftet kommer en första prototyp att provflygas, och om två år räknar man med att ha ett riktigt demonstrationsexemplar.

– Målet är att få högre hastighet och räckvidd till rätt kostnad. Den [Racer] kommer att bana väg för nya tidskritiska tjänster från 2030 och framåt genom att sätta en ny standard inom transport med höghastighetshelikoptrar, säger Guillaume Faury i ett pressmeddelande.

Den nya modellen kommer enligt Airbus att byggas kring en väldigt simpel arkitektur som är beprövad och kostnadseffektiv. Dock kommer en ny typ av ”box-ving-design” att användas för att förbättra aerodynamiken. Denna ska dels ge bättre lyftkraft vid färd, men även skydda passagerare på marken från de laterala rotorbladen.

Läs mer:

Racer kommer att drivas av två Turbomeca-motorer och totalt handlar det om över 5 000 axelhästkrafter (shp). För att göra helikoptern så effektiv som möjligt kommer en elektrisk start/stopp-funktion testats. Detta för att man under flygning ska kunna stänga av en motor – för att spara bränsle och förlänga räckvidden.

Airbus nya koncept kommer med en 400+ km/h att bli bland de snabbaste helikoptrarna som finns (Eurocopter X3 kan flyga i 476 km/h). Tänkbara intressenter är sjukvården och räddningstjänsten, men även kommersiella transportföretag och privatpersoner som snabbt behöver förflytta sig.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!