Fordon

Air Hopper ska frakta skadade soldater

Air Hopper ska frakta skadade soldater. Foto: Israel Aerospace Industries
Air Hopper ska frakta skadade soldater. Foto: Israel Aerospace Industries

Air Hopper har en aktionsradie på 20 mil. Inför Israels förvar demonstrerade den förarlösa helikoptern kapaciteten att flyga ut sårade soldater från fronten.

Publicerad

Israel Aerospace Industries ligger bakom Air Hopper. Den förarlösa helikoptern har en flygtid på två timmar. Aktionsradien är 20 mil och den kan flyga i 120 km/h – på höjder över 2 000 meter. Med en lastkapacitet på 100-180 kilo, beroende på utförande, har drönaren en rad användningsområden. Nyligen demonstrerade IAI två egenskaper för Israel Defence Force. Dels hur farkosten kan transportera ut en svårt sårad soldat från en krigszon. I luften övervakar system patientens hälsotillstånd, och personal på marken kan ha visuell kontakt med soldaten.

Det andra simulerade uppdraget gällde att flyga ut materiel till ett isolerat förband vid fronten. Air Hopper visade hur den kan kliva in vid scenarion där traditionella transportmedel skulle innebära en allt för stor risk för de undsättande soldaterna.

En annan styrka är inköpspriset och driftskostnaderna jämfört med en konventionell bemannad helikopter. Air Hoppers förbränningsmotor drivs dessutom med vanligt 95-oktanigt bränsle.

Tillverkaren hävdar att farkosten ska leverera samma precision i alla väderslag, oavsett tid på dygnet. Israel Aerospace Industries ”autonomous system för logistic convoys” sköter allt från flygkontroller till planering och uppdatering av rutten i realtid. Men flygningen övervakas alltid från marken.