Fordon
90-talets helikopter äntligen här
Helikopterflottiljen flyger nu för första gången med en insatsfärdig Helikopter 14.<br/>
Den är unik i sitt slag.
Rotorerna svischar, vi lyfter sakta från flygbasen på Malmen i Linköping och flyger över gula, torra gräsmarker.
Helikopter 14 är den svenska beteckningen för det europeiska konsortiet Nato Helicopter Industries medeltunga militärhelikopter NH90. Den planerades på 80-talet och var tänkt att bli ”the Nato-helicopter for the 90’s”.
Kraftigt försenad är NH90 nu först i världen med att använda ”fly by wire”. Det innebär att piloterna manövrerar planet via datorer. När de styr med sina reglage skickar en dator elektroniska signaler i fiberoptiska kablar till de mekaniska rodersystemen. Dessutom är helikopterns skal byggt i komposit – i plast- och kolfiber – till skillnad från aluminium, som vanligen används.
Vi närmar oss sjön Roxen. Ombord finns journalister från utländska medier som Jane’s och Aviation Week som vill provflyga, samt Ny Tekniks reporter och fotograf Stefan Jerrevång. Flygvädret är fint, vi flyger i 100 knop (runt 180 km/h) och vattenytan rusar fram nedanför oss.
Utvecklingen av prestigebygget har drabbats av mängder med problem, inte minst kopplade till olika länders försvarsindustrier.
Sverige beslutade efter påstådda oegentligheter under upphandlingen att köpa 18 stycken NH90 2001. Slutleveransen skulle ske 2008. Men först 2011 fick helikopterflottiljen i Linköping sina fyra första NH90 levererade. Helikoptrarna kom i basutföranden, och saknar operativa förmågor, som väderradar. Piloter och tekniker på flottiljen övar flitigt med dem och kom i fjol upp i över 800 flygtimmar.
Före jul 2013 fick helikopterflottiljen så motta den första riktiga Helikopter 14, kallad D eller Delta, som är redo för militära uppdrag. Sverige är det enda land i världen som beställt denna variant, som liksom bashelikoptrarna är extra höga inuti kabinen med sina 182 centimeter. Än så länge är helikoptern vi flyger med ett unikt exemplar. Så dyrbart att flottiljen bara får öva nödlandning i simulatorn.
Den svenska D-modellen har väderradar och kan därmed flyga dag som natt i alla väder. Den har också varnings- och motmedelssystem och elektrooptiska sensorer (optisk och värmesökande kamera). Framför piloterna sitter fem stora skärmar som visar massor av flyg- och sensorinformation, digitala kartor och väderläget.
– Vi började flyga den i februari och lär oss fortfarande, konstaterar Stefan Stragnefeldt, chef för flygsystemet på flottiljen. Än så länge är han nöjd med systemet, inte minst med de två kraftfulla Rolls-Royce-motorerna. Flygtiden hittills är 50 timmar.
En sak oroar honom emellertid. Piloterna som flyger NH90 tenderar att snegla för mycket på displayerna, vilket riskerar minska deras uppsikt runt om helikoptern. Det tränar man nu på att undvika, uppger Stefan Stragnefeldt. En tekniker är också alltid med ombord under testflygningarna.
Sveriges enda helikopter 14 D landar utan minsta problem på Malmen igen. Över 164 NH90 i olika modeller har hittills levererats i världen. Samtidigt är över 500 stycken beställda – däribland ytterligare 13 stycken svenska.
Summan för flygvapnets anskaffning, inklusive utrustning och träning av Helikopter 14, uppgår nu i dag till 6,4 miljarder kronor, enligt Försvarets materielverk.
Vad gör helikopterns analoga datorer?
- Helikopter 14 D är den första i sitt slag men fler D-helikoptrar blir klara senare i år.
- Helikoptrarna har fyra datorer ombord, två digitala och två analoga. Om en dator kraschar tar en annan över.
- De svenska helikoptrarna sätts ihop av Patria i Finland men komponenterna tillverkas i Frankrike, Tyskland, Italien och Nederländerna. Samtliga helikoptrar i systemet ska så småningom uppgraderas till E- eller F-versioner. Helikopter E är mer utvecklad än D, och F ska användas för sjöoperationer, inklusive ubåtsjakt. Slutleveranserna beräknas ske någon gång efter 2017.
NH Industries
- Nato Helicopter Industries startade 1992. Bolaget är franskt och baserat i Provence. Det ägs av fransk-tyska Airbus Helicopter, italienska Augusta Westland och nederländska Fokker Aerostructures.
Helikopterflottiljens informationschef Lasse Jansson:
”De analoga datorerna är en nedgradering, det vill säga man kan inte göra lika mycket som när man har de digitala datorerna. Att de kallas analoga beror på att de tar viktig data från analoga system De är koppade till ett traditionellt analogt gyro - medan de digitala datorerna tar sin data från digitala positioneringssystem”.