FORDON

Finlands besked – skickar Leopard till Ukraina: ”Vagnar för främsta ledet”

En stridsvagn av typen Leopard i västra Finland 2022.
En stridsvagn av typen Leopard i västra Finland 2022.

Finland skickar tre stridsvagnar av typen Leopard 2 till Ukraina, uppger försvarsminister Mikko Savola enligt finländska medier. Dessutom erbjuder Finland ukrainska styrkor utbildning i användning och underhåll av vagnarna.

Publicerad

Stridsvagnarna är en del av ett vapenpaket värt sammanlagt 160 miljoner euro, rapporterar Svenska Yle.

Finlands försvarsminister Mikko Savola under säkerhetskonferesen i München tidigare i februari.
Finlands försvarsminister Mikko Savola under säkerhetskonferesen i München tidigare i februari.

Under en pressträff säger försvarsminister Savola att det handlar om en modifierad version av stridsvagnsmodellen Leopard 2A4 med påbyggda minröjare. Vagnarna är utrustade med en slags plog som röjer minor och odetonerade sprängladdningar, enligt Svenska Yle, så att de tungt beväpnade stridsvagnarna kan ta sig förbi minfält.

– Det här är vagnar för främsta ledet, säger försvarsministern.

Minröjarvagnarna uppges vara utrustade med kulspruta.

Modifierade till minröjarvagnar

Finland sitter på runt 200 Leopardvagnar varav sex är modifierade till minröjarvagnar. Landet – som har en över 130 mil lång gräns mot Ryssland – har dock upprepade gånger sagt att man måste prioritera sitt eget försvar.

Tyskland, som har utlovat 14 Leopardvagnar till Ukraina, koordinerar en gemensam europeisk leverans av stridsvagnarna Leopard 2. De senaste dagarna har både Polen och Spanien kommit med löften om att skicka Leopardvagnar till kriget.

Sverige har inte uteslutit Leopardstridsvagnar till Ukraina, men enligt försvarsminister Pål Jonson (M) ligger fokus fortsatt på artillerisystem och stridsfordon 90.