INNOVATION

USA testar krockkuddar för att göra luftlandsättningar snabbare

Ett nytt system som ska göra luftlandsättningar snabbare och enklare. I USA testar man nu ett slags krockkuddar som ska göra att tyngre och större saker ska gå att flyga in.

Publicerad Uppdaterad

Luftlandsättningar och understöd är en viktig del i krigs- och katastrofområden. I kris kan det även vara livsavgörande att förnödenheter släppta från luften kommer fram. Traditionellt har man använt sig av ett system där fallskärmar bromsar fallet och en wellpapplösning i bikake-struktur skyddar godset från den värsta stöten vid laddning.

Det finns dock en baksida: väl på marken måste man först hacka bort mycket av wellpappen innan godset kan lossas. Och tid är i kris en bristvara.

I USA testar man därför nu olika former av lösningar för att få till ett system som är robust, säkert och snabbt och har ”Rapid Riggig De-Rigging Airdrop System”, RRDAS.

”Minskar tiden det tar att rigga ned”

Med RRDAS har man ersatt en del av wellpappen med vad som närmast kan beskrivas som luftkuddar, airbags, och dessa kan användas för godssläpp på upp till elva ton från 230 till 1 500 meters höjd.

– När det (systemet) flyger genom luften så trycksätter den omgivande luften luftkuddarna. När de sedan slår i marken så dämpar de landningen, säger Matthew Rohe, major och en av de som leder projektet för U.S.Army, i en kommentar.

Men vad är då resultatet? Jo, att använda mindre wellpapp innebär att det tar 25 procent mindre tid att förbereda en last och framförallt så tar det 40 procent mindre tid att ta hand om godset när det väl har landat. Det senare innebär att i en krigssituation minimeras tiden som markpersonal eller soldater är exponerad vid landningsplatsen.

– Vi minskar tiden det tar att rigga ned med runt två och en halv timme eftersom soldater i landningszonen inte behöver använda yxor, spadar eller hackor. För närvarande är de så att när ett fordon mosar ihop wellpappen måste soldater hacka bort den runt fordonets hjul för att kunna köra iväg, säger David Emonds, ansvarig för avdelningen Force Sustainment Systems vid U.S. Army.

Fullskaliga fälttest inom två år

Utöver att systemet med luftkuddar dämpar fallet samt minimerar arbetet efter landning har det har även försetts med funktioner för att se till att godset hålls i rätt position.

– Om godset har en hög tyngdpunkt med risk för att falla omkull så skjuts stödben ut som förhindrar detta, säger Matthew Rohe.

RRDAS-systemet är i utvecklingsfasen och man förväntar sig att det går över i fullskaliga fälttest under 2025. Till dess förväntar man sig att det ska gå att öka vikten samt längden på det gods som ska släppas.