FARKOST

Aerofugia har flugit Kinas största eVTOL

Geelys dotterbolag är först i Kina med att få en licens för ”flygande bilar”. Deras eVTOL är störst hittills i landet.

Eldrivna farkoster i genren eVTOL, som lyfter och landar vertikalt, är ett hett utvecklingsområde – och bland aktörerna som satsar finns Zhejiang Geely Holding Group. Deras dotterbolag Aerofugia har genomfört en testflygning med prototypen AE-200, och därmed blev de först i Kina med att få en licens för en bemannad flygande bil. Det skriver eVTOL News.

I dagsläget är AE-200 den största eVTOL som har testflugits i Kina, och det är till viss del en tiltrotorfarkost. På vingen sitter åtta rotorer i par, men det är bara den främre raden som tiltas. Flygkroppen huserar fem säten med plats för fyra passagerare. Batterier ger ström till de åtta elmotorerna.

Upplägget liknar till stor del den eVTOL som utvecklades av amerikanska Terrafugia. De förvärvades av Geely 2017, varpå verksamheten flyttades till Kina – och 2020 grundades Aerofugia Technology. Det Massachusetts-baserade bolaget har tidigare hävdat att deras design ger en räckvidd på 800 km. Men många fler tester återstår, och att få en licens för att faktiskt sälja en eVTOL till betalande kunder förväntas som minst ta ytterligare tre-fyra år. Aerofugia utvecklar även en större modell, TF-2, med förhoppningen att få den certifierad för allmänt bruk till 2025.