ENERGI

Wales vill utvinna tidvattenkraft med konstgjorda laguner

Regeringen i Wales satsar 750 000 pund på forskning om tidvattenkraft. Pengarna ska gå till projekt som fokuserar på lagun-teknik.

Publicerad Uppdaterad
Illustration: Tidal Lagoon Power
Illustration: Tidal Lagoon Power

Summan motsvarar ungefär 9,5 miljoner kronor och har utlysts i ”the Tidal Lagoon Challenge”. Minst tre forskningsprojekt kan få ta del av pengarna.

Syftet är bland annat att projekten ska belysa de barriärer som har hindrat tekniken från att ta fart.

– Vår ambition är att göra Wales till ett världscentrum för spirande tidvattenteknik, säger försteminister Mark Drakeford i ett uttalande.

Illustration: Tidal Lagoon Power
Illustration: Tidal Lagoon Power

Skulle bygga första anläggningen

Enligt tidningen Nation Cymru finns det just nu planer på två tidvattenprojekt av lagun-typ i Wales. Ett i Swansea i södra Wales och ett utanför nordkusten.

För några år sedan arbetade företaget Tidal Lagoon på att bygga Storbritanniens första tidvattenkraftverk av lagun-typ i Swansea-bukten. Men enligt Nation Cymru fick företaget ekonomiska problem och hann inte påbörja bygget innan tillståndet gick ut.

Tidvattenkraft av lagun-typ innebär att en stor vattenvolym stängs inne bakom en konstgjord struktur. När vattnet släpps ut driver det turbiner som genererar el.

Fördel: Förutsägbart mönster

Nackdelen med kraftverk av sådan teknik är att de innebär ett stort ingrepp på miljön och kostar en hel del att bygga. Därför har en annan teknik, som i stället utnyttjar tidvattnets strömmar, rönt större intresse på senare år.

Som energikälla har tidvattnet fördelen att det rör sig i ett förutsägbart mönster. Därför är tidvattenkraftverk lämpliga som komplement till mer ojämna sol- och vindkraftverk. Med en kombination av alla tre energikällor skulle hela den brittiska ön Isle of Wight kunna avveckla sin användning av fossilbaserad el, konstaterade forskare vid University of Plymouth nyligen.