ENERGI

Liverpool vill bygga stor tidvattenkraftanläggning

Liverpool och floden Mersey, här finns planer om ett stort tidvattenskraftverk.
Liverpool ligger vid floden Mersey.

Förslaget att bygga ett tidvattenkraftverk i floden Mersey i nordvästra England las fram första gången redan 1924. Nu planerar myndigheterna ett kraftverk med en effekt om 1 GW.

Publicerad Uppdaterad

Floden Mersey i England är drygt 100 kilometer lång och rinner ut i närheten av Liverpool. Nu planerar myndigheter i staden för ett stort tidvattenkraftsprojekt som enligt aktörerna ska kunna strömförsörja en miljon hem. Aktörerna har inte preciserat antagandena bakom siffran och uppskattad elproduktion per år har inte heller presenterats.

Mersey är den flod med näst störst tidvattenhöjd i Storbritannien. Tidvattenhöjden är skillnaden mellan lågvatten och högvatten.

– Mersey har en stor tidvattenhöjd, en skillnad mellan lågvatten och högvatten på ungefär nio meter. Så vi har en möjlighet att använda den naturresursen som finns lokalt för 1,6 miljoner människor i Liverpools stadsområde, sa projektchefen Martin Land till tidningen New Civil Engineer.

Projektet är fortfarande i ett tidigt skede och exakt utformning är inte klar. Den förväntade kapaciteten är på 1 GW, och det är ett av åtta projekt för tidvattenkraft under utveckling längs den brittiska västkusten.

En barriär eller lagun

Det finns olika lösningar som är intressanta i Mersey. Ett alternativ är en dammliknande barriär tvärs över floden där vattnet kan passera genom turbiner vid flod, sedan hållas och sedan släppas genom turbiner igen. Ett annat alternativ använder ebb och flod på samma vis, men där byggs en lagun eller inhägnad i floden där vatten höjs vid högvatten.

– Vi tittar inte på en massiv lagun, vi tittar på antingen en barriär eller en liten lagun som ett första steg, sa Martin Land till New Civil Engineer.

En barriärlösning över floden är ”potentiell billigare” enligt Martin Lander och kan dessutom fylla en andra funktion som ett skydd mot översvämningar. Tidvattenkraftverket ska ha en livstid på över 100 år och under den tiden förväntas Mersey stiga en meter.

Två andra tidvattenkraftverk är bland annat La Rance i Frankrike som med sina 24 generatorer har en effekt om 240 MW och kraftverket i sjön Sihwa i Sydkorea. Det sydkoreanska tidvattenkraftverket har en effekt om 254 MW, det är för tillfället världens största.

Myndigheterna samarbetar med sydkoreanskt bolag

Liverpools borgmästare Steve Rotherham skriver avtal om samarbete med Jeong Kyeungyun från K-water.
Liverpools borgmästare Steve Rotherham med Jeong Kyeungyun från K-water.

Aktörerna i Liverpool har också nyligen ingått ett samarbete med K-Water, det statliga sydkoreanska vattenbolaget som driver tidvattenverket i Sihwa-sjön. Det gör att man vid Liverpool inte behöver börja från noll.

– Det ger oss en skjuts för rent schematiskt, när det gäller hur det ser ut, är det väldigt likt vad vi skulle göra. Så tanken på att vi ska vara pionjärer är inte helt rätt – även om verket skulle vara det första av sitt slag i Storbritannien, sa han till New Civil Engineer.

Första förslaget för en tidvattenbarriär över floden Mersey lades fram redan 1924. Martin Land hoppas att projektet nu ska få ett godkännande senare under året men förväntar sig inte tillstånd att påbörja bygget innan 2026 eller 2027. Sedan räknar han med att bygget tar drygt fem år att genomföra.