Energi

Vill tömma Fukushimavatten i havet

Några de tankar för kontaminerat vatten som byggts kring kärnkraftanläggningen Fukushima Daiichi. Foto: Tepco
Några de tankar för kontaminerat vatten som byggts kring kärnkraftanläggningen Fukushima Daiichi. Foto: Tepco

Energibolaget Tepco har svårt att ta hand om mer radioaktivt vatten från haverireaktorerna i Fukushima och önskar hälla ut det i havet.

Publicerad

Sammanlagt finns omkring 360000 kubikmeter vatten förorenat av radioaktiva substanser vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi. 120000 kubikmeter finns i olika reaktorhallar och andra byggnader, 240000 kubikmeter lagras i olika typer av behållare som placerats ut på kraftverksområdet.

Tepco skulle behöva ordna lagring för 700000 kubikmeter vatten till september 2015, men det börjar bli svårt att hitta utrymme för så mycket vatten, rapporterar tidningen Mainichi.

Därför har bolagsledningen lagt fram ett förslag till att få tömma vatten från tankarna i havet utanför kraftverket. Detta skulle ske först efter att vattnets behandlats i en reningsanläggning kallad Alps. Anläggningen kan rena 62 av de 63 radioaktiva ämnen som identifierats i vattnet, men tritium rår anläggningen inte på.

Tepco utreder hur man ska få ner nivåerna av tritium.

Men förslaget stöter på hårt motstånd från fiskerinäringen i främst prefektoratet Fukushima, som anser att fisken från området kommer bli svår att sälja. Fiskerinäringen har precis börjat återhämta sig från händelserna i mars 2011 och det utsläpp av radioaktivt vatten som gjordes i april 2011. Efter det förbjöds fiske i havet utanför nordöstra kusten under en begränsad period.

För att underlätta saneringsarbetet i Fukushima Daiichi planeras bygget av en reaktorattrapp i närheten av kraftverket för såväl utbildning av personal som utveckling av metoder för att sanera de havererade reaktorerna.

Avvecklingen av hela anläggningen är beräknad till 40 år.