Energi

Värmepump i diskmaskinen kapar elnotan

Elförbrukningen i en diskmaskin med värmepump blir 24 procent längre än med vanlig maskin, visar avhandling. Foto: TT
Elförbrukningen i en diskmaskin med värmepump blir 24 procent längre än med vanlig maskin, visar avhandling. Foto: TT

När en värmepump värmer upp diskmaskinen kan elförbrukningen sjunka med mer än 40 procent.

Publicerad

I kylskåp och frysar används sedan länge värmepumpsystem för att transportera ut värme och på så sätt skapa kyla. Men värmepumpar kan göra stor nytta även i en annan kökspryl: diskmaskinen. Det visar en ny licentiatavhandling från industridoktoranden Peder Bengtsson vid forskarskolan VIPP, Karlstads universitet, som till vardags arbetar på vitvaruföretaget Asko Appliances.

Värmepumpen används för att värma upp maskinen med diskvatten och diskgods. Värmen tas från en vattenbehållare som är placerad utanför maskinen. Peder Bengtsson har dels utvecklat en teoretisk simuleringsmodell, dels byggt en prototyp. I avhandlingen visar han hur elförbrukningen i en värmepumpsdiskmaskin blir 24 procent längre jämfört med en traditionell diskmaskin som värms med element.

- Men tekniken kan vidareutvecklas så att elförbrukningen sänks med mer än 40 procent, säger han.

Även om energivinsten och därmed miljönyttan är stor så finns det två stora utmaningar. Värmepumpsystemet måste vara kompakt för att inte stjäla utrymme från disken. Priset måste vara lågt.

Medan Peder Bengtsson utvecklade konceptet, lanserades en diskmaskin med värmepump på marknaden, en exklusiv modell från schweiziska V-zug. Bengtsson har testat den och kommit fram till att energibesparingen mycket riktigt ligger runt 40 procent.

Gilla Ny Teknik på Facebook