ENERGI

Tyskland ger ekonomiskt stöd till Northvolts nya fabrik

Peter Carlsson i en vit fabriksmiljö på Northvolt
Northvolts grundare och vd Peter Carlsson. Arkivbild.

Den tyska regeringen är redo att ge ekonomiskt stöd till Northvolts nya fabrik i Heide. Bolaget satsar nu på att bygga både en fabrik i Tyskland och en i Nordamerika.

Publicerad

Den svenska batteritillverkaren Northvolt har länge haft Heide, i norra Tyskland, i sikte för en kommande fabrik med namnet Drei, det tyska ordet för tre. Men i ljuset av det nya amerikanska stödprogrammet Inflation Reduction Act har bolaget uppgett att det i stället överväger en ny fabrik i USA.

Nu meddelar den tyska regeringen och delstatsstyret i Schleswig-Holstein att de vill ge ekonomiskt stöd till fabriken. Stödet måste dock godkännas av EU-kommissionen innan det kan betalas ut.

Exakt hur stor summa det handlar om har dock inte meddelats. Financial Times hänvisar till anonyma källor och uppger att det rör sig om hundratals miljoner euro.

EU:s svar på Inflation Reduction Act

Fabriken ska varje år producera battericeller med en sammanlagd energilagringskapacitet om 60 GWh när den är i full gång. Det beräknas räcka till ungefär en miljon elfordon.

Den tyska regeringen bedömer att det statliga stödet kommer att leda till privata investeringar i multimiljardklassen i eurovaluta och leda till 3 000 nya jobb i Heide samt tusentals fler i den omgivande industri- och servicesektorn.

Läs mer: Nya stora anodfabriken i norr – så ska de kapa elförbrukningen

EU arbetar med att ta fram ett program som kallas TCTF, Temporary Crisis and Transition Framework, för att stödja industrisatsningar på grön teknik. Programmet är ett svar på USA:s Inflation Reduction Act, som har fått flera bolag att överväga flytt av planerade satsningar från Europa till USA.

– Vi är tacksamma för alla ansträngningar som görs på lokal nivå, i Tyskland och på Europanivå så här långt. På grund av backningen av den tyska regeringen har Northvolt beslutat sig för att ta nästa steg mot vår expansion i Heide, säger Peter Carlsson, vd på Northvolt, i ett pressmeddelande.

Satsar på en fabrik i Tyskland och en i Nordamerika

Bolaget har tidigare hänvisat till att valet av just Heide beror på tillgången på förnybar el från havsbaserad vindkraft samt utlandskablar till Norge och Danmark.

– I Schleswig-Holstein ska vi visa hur man omvandlar framtidens råmaterial, förnybar energi, till värdefull tillverkning och tillväxt, samtidigt som vi gör vår ekonomi koldioxidfri, säger Daniel Günther, ministerpresident för delstaten, i pressmeddelandet.

Förhoppningen är att Northvolts nya fabrik i Heide ska börja tillverka battericeller 2026.

Enligt Anders Thor, presschef på Northvolt, är bolagets plan nu att bygga både en fabrik i Tyskland och en i Nordamerika. Någon produktionskapacitet, eller exakt plats, för den nordamerikanska anläggningen har ännu inte meddelats.

Läs mer: Svenska batteriet för lastbilar räcker i 1,5 miljoner kilometer

Det förekommer dock medieuppgifter om att Northvolt, ihop med dotterbolaget Cuberg, särskilt intresserar sig för Québec i Kanada. Det är en delstat där tillgången på el är bland den grönaste i Kanada, skriver Electric Autonomy. 94 procent av elproduktionen kommer från vattenkraft.

Dotterbolaget Cuberg utvecklar litiummetallbattericeller för flygande farkoster, medan moderbolaget Northvolt tillverkar litiumjonbattericeller, främst för elfordon.