Energi

Trots stora elkrisen – tvärnit för ny vindkraft

Planerad utbyggnad av vindkraft i Sverige (MW). Foto: Anders Humlebo/TT

Noll nya investeringsbeslut. Det blåser motvind för närvarande. De höga elpriserna leder paradoxalt nog till försiktighet i vindkraftsbranschen.

Publicerad

Under tredje kvartalet togs inga nya investeringsbeslut i ny svensk vindkraft överhuvudtaget, visar Svensk Vindenergis nya statistik. Visserligen brukar tredje kvartalet vara det svagaste med semestertider och annat, men noll har det aldrig varit så länge den moderna vindkraften såg dagens ljus.

I dag samlas flera hundra personer på en konferens för vindkraftsbranschen. De får då svart på vitt att tredje kvartalet var rekorddåligt. Inte helt överraskande, för de som sysslar med vindkraft, enligt branschorganisationens analytiker Daniel Kulin.

– Men för den oinsatte är det en totalt oväntad effekt. Elpriserna är höga, ändå får man inga investeringar i ny elproduktion, säger han.

Vill säkra priserna

Den extremt turbulenta elprismarknaden den senaste tiden har gjort situationen mycket osäker. Vindkraftsbyggarna vill oftast prissäkra sin elproduktion många år framåt. Det blir osäkert och dyrt i det här läget, enligt Daniel Kulin.

– Parterna avvaktar, sannolikt till gaskrisen i Europa är över, säger han.

Gasbristen har drivit upp elpriserna i Europa till rekordhöga nivåer, även i södra Sverige.

Vindkraftsprognoserna framöver är lite dystrare än vad de varit tidigare. Planerna som ligger tidigt i byggfasen, vad som på vindkraftsspråk kallas samråd, ligger på låga nivåer, runt 6,3 GW (gigawatt), vilket är för lite för att leva upp till det ökade behovet av el. Speciellt klent är det med byggplanerna i södra Sverige – bara 0,4 GW – där elbehovet är som störst och priset som högst.

– Tendensen är att det minskar, det är därför marknadsprognoserna böjer av nedåt, säger Daniel Kulin.

Låg andel går i mål

Och av de samrådsprojekt som just nu drivs runt om i landet brukar historiskt runt hälften gå vidare till en tillståndsprövning, bland annat Försvaret nekar många vindkraftverk i ett tidigt skede. Av denna hälft brukar sedan 40 procent få grönt ljus av tillståndsmyndigheterna, landets länsstyrelser.

Summa summarum pekar det på ett tillskott av vindkraftsenergi på runt 2-3 TWH per år framöver. Just nu byggs 8 TWH ny vindkraftsenergi om året, ungefär som en kärnkraftsreaktor, varav mest i Norrland, enligt Svensk Vindenergi.

Fakta: Så fördelar sig svensk elproduktion

För närvarande finns vindkraftsprojekt under samråd på totalt 6,3 GW.

Av dessa finns:

1,6 GW i elområde 1 (norra Norrland)

2,6 GW i elområde 2 (mellersta och södra Norrland)

1,6 GW i elområde 2 (Svealand och norra Götaland)

0,4 GW i elområde 4 (södra Götaland)

Källa: Svensk Vindenergi

Sveriges elproduktion uppgick till 158,8 terawattimmar (TWh) under 2020. Det är 5,6 TWh mindre jämfört med 2019.

Vattenkraften är det kraftslag som producerade mest el och tillförde 71,2 TWh, en ökning med 10,2 procent jämfört med året innan.

Kärnkraften producerade 47,3 TWh el under året, en minskning med 27 procent.

Vindkraften ökar snabbast. Under 2020 producerades 27,6 TWh, en ökning med 39 procent på ett år.

Den konventionella värmekraften bidrog med 12,7 TWh. Det är en minskning med 18 procent jämfört med 2019.