Energi

Världens största 3d-skrivare ska ge billigare vindkraftverk

GE räknar med att additiv teknik kan korta processen kring att ta fram gjutformar från dagens tio veckor till två veckor. Foto: SSE

GE vill printa gjutformar till sitt havsbaserade vindkraftverk Haliade-X. För att lyckas måste bolaget bygga 3d-skrivare som världen aldrig har sett tidigare.

Publicerad

Med en produktionskapacitet på 3,6 GW ska brittiska Dogger Bank Wind Farm kunna försörja upp till sex miljoner hushåll. Därmed blir det världens största havsbaserade vindkraftspark, och den baseras på General Electrics Haliade-X. Det enorma vindkraftverket når en höjd på 248 meter, och har en rotor med en diameter på 220 meter.

Nu ska GE Renewable Energy skynda på produktionen av jätte-vindkraftverket med hjälp av additiv tillverkning. Det rapporterar Offshore Wind. Tanken är att skriva ut sandformar som sedan ska användas för att gjuta delar till metallhöljet som täcker vindkraftverkets maskinhus. Enligt GE kommer detta att korta processen kring att ta fram gjutformar från dagens tio veckor – till två veckor.  

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här