Energi

Tepco dumpar Fukushimavatten i havet

Några de tankar för kontaminerat vatten som byggts kring kärnkraftanläggningen Fukushima Daiichi. Foto: Tepco
Några de tankar för kontaminerat vatten som byggts kring kärnkraftanläggningen Fukushima Daiichi. Foto: Tepco

850 ton filtrerat grundvatten från området kring det havererade kärnkraftverket i Fukushima dumpades på måndagen i havet.

Publicerad

Åtgärden är en del av arbetet med att minska trycket från grundvattnet att tränga in i de havererade reaktorbyggnaderna där det kommer att förgiftas av radioaktivitet. Ca 300 ton grundvatten tränger in i byggnaderna varje dygn och bladas med vatten som används för kylningen av de havererade reaktorerna.

Genom att pumpa upp grundvatten från 41 källor och pumpa ut det i havet utanför anläggningen, efter filtrering, hoppas energibolaget Tepco kunna halvera mängden vatten som rinner in i byggnaderna.

Förra året pumpades 4000 ton vatten upp och lagrades i tankar i området efter rening så att strålningsnivåerna underskred gällande gränsvärden. Isotopen tritium kan dock inte filtreras bort ur vattnet med känd teknik, men enligt Tepco ligger strålningsnivåerna från tritium på mellan 330 och 600 becquerel per liter, medan gränsvärdet är satt till 1500 bq per liter, rapporterar Kyodo.

Fiskare i länet Fukushima har i flera år sagt nej till att Tepco dumpar radioaktivt vatten från Fukushimaanläggningen i havet. I augusti gick deras organisation dock med på tömningar i havet så länge staten och energiföretaget ersätter denna yrkesgrupp för förlorade intäkter.