Energi

Svensk reaktor snuvad på miljardinvestering

Janne Wallenius. Foto: Jörgen Appelgren
Janne Wallenius. Foto: Jörgen Appelgren

Blev lovade miljarder – men inga pengar kom. Nu får den svenska blykylda generation 4-reaktorn i Kanada leta ny finansiering.

Publicerad

Det blev en stor internationell nyhet när indiska Essel Group ME först förra hösten, och sedan i början av det här året, berättade om en investering i svenska reaktorföretaget Blykalla. Sammanlagt lovade industrikonglomeratet 1,8 miljarder kronor.

”Vi tror att vi kan ta den här forskningen ut i kommersiell användning inom fem sex år. Det här är en chans att få vara med och revolutionera kärnfysiken” sa koncernchefen Punkaj Gupta till Ny Teknik när han besökte Sverige och höll pressträff i R1 på KTH.

Med investeringen tycktes vägen ligga öppen för att förverkliga planen på en demonstrationsreaktor i Kanada.

Men löftena har inte infriats.

– Vi väntar fortfarande på pengar från investeringen. Jag tror inte att det kommer ett komma några stora pengar därifrån. Nu letar vi efter andra investerare. Det är inte konventionella investerare som går in i något sådant här. Men det finns privata investerare som ser det vi gör som en lösning på världens energiproblem, säger Janne Wallenius professor i reaktorfysik på KTH som startade Blykalla.

Förra vintern lämnade Blykalla, på engelska Leadcold, in en ansökan in till Kanadas kärnsäkerhetsmyndighet, Canadian Nuclear Safety Commission (CNSC) om förhandsgranskning av konceptet.

Samtidigt inledde två konkurrenter samma granskning. Den uteblivna finansieringen gör att Blykallas process går på sparlåga.

– Det innebär att några av våra konkurrenter har gått om oss i kön. I Kanada är det sex företag som är inne i eller planerar att gå in i en förhandsgranskning. Vi har påbörjat processen och levererat några dokument, säger Janne Wallenius.

Ett av de två koncepten är en saltsmältsreaktor från Terrestrial Energy. I förra veckan meddelade CNSC att konceptet får klartecken i förhandsgranskningen, och kan därmed gå vidare till nästa steg.

Terrestrial Energys reaktor har ett flytande bränsle, blandat med smält salt som också utgör kylmedlet. Reaktorn har en livslängd på sju år, och ska i sitt minsta format ha en elektrisk effekt på 30 megawatt, enligt företaget. Reaktorn är därmed betydligt större än Blykallas, men har samtidigt en kortare livslängd.

Det andra företaget är Starcore Nuclear, som har ett reaktorkoncept där heliumgas används som kylmedel.

Blykalla

Reaktorn har utvecklats på KTH och heter Sealer, Swedish Advanced Lead Reactor.

Det en fjärde generationens kärnkraftsreaktor, som utnyttjar energiinnehållet i kärnbränslet upp till hundra gånger mer än i dagens stora kärnkraftverk.

Reaktorn ska ha en livslängd på 30 år, och under den tiden behöver inte nytt bränsle fyllas på.

En liten blykyld reaktor som kan byggas i utförande på mellan 3 och 6 MW. Smält bly används som kylmedium. Blyet håller en temperatur på 400-450 grader. Tillsammans med Sandvik har ett stål utvecklats med aluminiuminblandning som ska användas i reaktorn.

I Kanada är planen att reaktorn ska ligga 25 meter under jord.