Energi

Svensk forskare: ”Låt Danmark ta över Ringhals”

Danmark kan fasa ut all fossil energi om landet får ta över Ringhals 1 och 2 som snart ska tas ur drift, säger den svenska kärnkraftsforskaren Staffan Qvist.

Publicerad

2015 beslutade Vattenfall att stänga två av Ringhals reaktorer i förtid eftersom energiföretaget ansåg att det skulle bli för dyrt att driva dem vidare när effektskatten infördes. Ringhals 2 ska därför stängas under året, och reaktor 1 under 2020.

Men Staffan Qvist som är doktor i kärnkraftsteknik vid UC Berkley har ett annat förslag. I en intervju med Danmarks Radio föreslår han att Danmark ska ta över driften av reaktorerna. Om det vore möjligt skulle elproduktionen räcka för att kunna stänga alla kvarvarande kolkraftverk.

Han kallar analysen som Vattenfall bygger sitt beslut på för förlegad, och anser att det är ett misstag att lägga ned reaktorerna.

– Det är inget fel på dem och de har tjänat in miljarder kronor de senaste åren. Med begränsade investeringar på mellan 50 och 100 miljoner euro kan reaktorerna köras till mitten av 2020-talet. Men det är varken tekniskt eller ekonomiskt omöjligt att fortsätta driften ända in i 2030-talet, vilket är planen för de andra svenska reaktorerna, säger Staffan Qvist till DR.

2016 slopades effektskatten för kärnkraft

Effektskatten för kärnkraft slopades 2016, men Vattenfall höll fast vid beslutet om att stänga reaktorerna. En orsak är att det skulle krävas stora investeringar i bland annat oberoende härdkylning för att fortsätta driften efter 2020.

Flera danska experter som DR pratat med anser att Staffan Qvists förslag är intressant, men att det blir svårt att genomföra i praktiken.

Danmarks Radio skriver att de utan framgång sökt både Vattenfall och energiministrarna i Sverige och Danmark för en kommentar.