Energi

Svensk bränslecell går på diesel

Bränslecellen kan fungera som ett litet extra elaggregat på lastbilen. Foto: Jonas Askergren
Så fungerar bränsleomvandlingen, se uppklickbar grafik. Grafik: Jonas Askergren
Prototypen monterad på en ställning som motsvarar en lastbilsram. Foto: Powercell

Efter många års utveckling har Göteborgsföretaget Powercell en prototyp av sin bränslecell som går på diesel. Första kunderna kan bli telekomoperatörer i Afrika.

Publicerad

Hos Powercell i Göteborg står nu den första fullskaliga prototypen till företagets bränslecellssystem som förvandlar vanlig standarddiesel till el.

Systemet, som har en effekt på 3 kW, ska nu visas upp för tilltänkta kunder. De första fälttesterna kan komma att ske i Afrika där telekomoperatörerna letar alternativ till de dieselgeneratorer som i dag används för att driva stationer på platser utan stabilt elnät.

-Vi är redo för produktifiering och för inledande diskussioner med tänkbara telekomoperatörer, säger Powercells vd Magnus Henell.

Så vitt han känner till är Powercell först i världen med ett bränslecellsystem som kan använda standardiesel som bränsle.

Men eftersom själva bränslecellen drivs med vätgas måste dieseln först omvandlas i ett antal kemiska steg (se grafiken här intill). Det sker i en så kallad reformer som utvecklats av företaget. Att få omvandlingstekniken att fungera har tagit längre tid än beräknat, säger Magnus Henell

-De senaste årens utveckling har framförallt handlat om dieselreformern, säger han.

Fördelen är att kunderna kan använda ett bränsle som de är vana vid att hantera och där det finns en utbyggd infrastruktur, vilket inte är fallet med vätgas.

Förutom telekomoperatörer är lastbillstillverkare viktiga, tänkbara kunder. Bränslecellssystemet används då som ett extra litet elaggregat så att chauffören till exempel kan ha luftkonditioneringen i gång även när lastbilen står stilla.

Jämfört med att köra den vanliga drivmotorn har systemet med bränsleceller betydligt högre verkningsgrad. Enligt Magnus Henell är den cirka 30 procent från diesel till el.

Av miljöskäl är dessutom tomgångskörning i mer än några minuter förbjudet i flera av USA:s delstater. Fler stater och länder är på väg att följa efter.

I utvecklingsarbetet har Powercell samarbetet med Volvo Lastvagnar. Företaget har också sitt ursprung hos AB Volvo som redan 2003 bildade ett bolag tillsammans med norska Statoil för att utveckla bränslecellstekniken.

Från början satt man också vägg i vägg med Volvo på Chalmers teknikpark.

2008 skedde en ombildning av bolaget och i dag ägs Powercell av Volvo Group Venture Capital, det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform, Midroc New Technologies samt OCAS Ventures.

Serietillverkning av bränslecellssystem beräknas komma igång 2015. Powercell utvecklar och säljer även själva bränslecellen som är av PEM-typ (polymermembran).

-Även där håller vi på med kommersialiseringen och har 8-9 kunder som köpt dem för utvärdering, säger Magnus Henell.

Jämfört med andra bränsleceller på marknaden så framhåller han att de är tåligare mot orenheter i bränslet.

Därmed passar de bra för att drivas med metan som först reformerats till vätgas.

Hur är det då med livslängden, något som ofta pekas ut som en stor nackdel med bränsleceller?

-Vår första generation har vi kört mer än 5000 timmar. Tester av vår nya generation, vilken vi bland annat utvecklar mot tunna metalliska bipolär plattor, pekar på en livslängd om åtminstone 10 000 timmar.