Energi

Strandhäll i regeringsåterkomsten: ”Slutförvaret topprioritering”

Annika Strandhäll (S), klimat- och miljöminister, talar vid en pressträff efter att statsminister Magdalena Andersson (S) presenterat sin nya regering efter regeringsförklaringen i i riksdagen. Foto: Sören Andersson/TT
Annika Strandhäll (S), klimat- och miljöminister, talar vid en pressträff efter att statsminister Magdalena Andersson (S) presenterat sin nya regering efter regeringsförklaringen i i riksdagen. Foto: Sören Andersson/TT

Annika Strandhäll blir ny klimat- och miljöminister i Magdalena Anderssons regering. Hon återvänder därmed till regeringen efter att ha lämnat posten som socialminister 2019.

Publicerad

– Det här är ett område som är en ödesfråga för Sverige, och dessutom ligger det väldigt spännande och stora satsningar i den budget som nu är lagd, säger Annika Strandhäll som tar över den vakanta ministerposten efter Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Vid en presskonferens efter presentationen av de nya statsråden lyfte Annika Strandhäll fram Socialdemokraternas klimatarbete de senaste åren, men tillade att takten måste öka ytterligare. Sverige, slog hon fast, "ska fortsätta vara en blåslampa" i det globala klimatarbetet.

Vad innebär det konkret att takten måste öka?

– Dels har vi ett stort kompetenslyft i budgeten som handlar om att få fram fler kompetenta människor som kan ta de nya gröna jobben som växer fram. Vi pratar också om kreditgarantier som vi nu höjer till 50 miljarder kronor. Uppdraget från Magdalena Andersson är att se till att svensk industri får så bra förutsättningar som möjligt för att ställa om och att vi ska kunna öka takten mot att bli fossilfria.

Slutförvaret nyckelfråga

Flera oppositionspartier har öppnat för en misstroendeförklaring mot den tidigare klimat- och miljöministern Per Bolund över frågan om ett slutförvar för uttjänt kärnbränsle.

Liberalerna kräver att regeringen ska fatta beslut innan luciahelgen, och upprepade nyligen att hotet gäller oavsett vem som innehar ministerposten.

– Frågan om slutförvar har processats på miljödepartementet under ganska lång tid och ligger långt fram. Det gavs ett besked i augusti om mellanlagret, och jag ser fram emot att återkomma inom kort med ett besked i slutförvarsfrågan. Det är en av mina topprioriteringar, säger Annika Strandhäll.

Är det lättare nu när Miljöpartiet inte ingår i regeringen?

– Det är en fråga som oavsett skulle ha levererats på, det är något också den tidigare miljö- och klimatministern varit tydlig med.

”Märklig prioritering”

En sak ni ska administrera nu är en sänkning av bensinskatten, hur går det ihop med er politik?

– Det är klart att som klimat- och miljöminister tycker jag att det är en väldigt märklig prioritering i en tid där vi står mitt i en klimatkris att lägga resurser på att sänka bensinskatten med 50 öre. De pengarna hade kunnat användas bättre.

Det ska ske i form av ett tillkännagivande till riksdagen som regeringen måste verkställa, men det är väl ingen garanti för att ni som parti sedan röstar för det?

– Det där får vi återkomma till. Vi har ett ansvar för att hantera tillkännagivandet, men hur vi ställer oss i riksdagen får den socialdemokraterna riksdagsgruppen ta ställning till.

Annika Strandhäll har tidigare tjänstgjort som socialförsäkringsminister mellan 2014 och 2017, och som socialminister mellan 2017 och 2019.

Fakta: Annika Strandhäll

Annika Strandhäll (S) är 46 år och bor på Värmdö.

Kommer senast från rollen som ordförande för partiets kvinnoförbund S-kvinnor, och har även varit jämställdhetspolitisk talesperson.

Har en lång karriär inom Socialdemokraterna och var socialförsäkringsminister 2014–2017 och 2019 samt socialminister 2017–2019.

Valdes in som riksdagsledamot i Stockholms kommun 2018.

Inledde sin fackliga bana i uppväxtstaden Göteborg i slutet av 1990-talet och blev ny förbundsordförande för SKTF, numera Vision, 2011.

Källa: Regeringen