Nye energiministern: ”Jag kommer alltid att stå på elkonsumenternas sida”

2021-11-30 17:05  

Sveriges nye energi- och digitaliseringsminister är dataingenjör, tidigare it-entreprenör och patentinnehavare. Ny kärnkraft är han bara intresserad av om den är lönsam.

Khashayar Farmanbar är helt nyutnämnd när Ny Teknik får fyra minuters telefontid med honom.

Vad är det största problemet i svenskt elsystem just nu?

– Vi behöver jobba på två fronter, vi behöver tillverka och producera mer el som är lönsam och förnybar, och vi måste ha bättre kapacitet för att transportera elen via elnätet, säger han.

Hur ska du åstadkomma det?

– Vi måste fortsätta utbyggnaden och kraftigt öka takten på elnätutbyggnaden.

Hur ska det gå till?

– På det sättet som det brukar gå till. Vi fattar beslut och ser till att de genomförs.

Läs mer: Granskar jätteprojektet Sydvästlänken: ”Svk tog inte riktigt höjd för risker”

Men din företrädare har ju redan sjösatt en del utredningar på området?

– Ja de behöver landas och komma i mål. Jag är glad att det finns ett bra påbörjat arbete att ta tag i.

Övre raden från vänster: Anna-Caren Sätherberg, landsbygdsminister, Max Elger, finansmarknadsminister, Ida Karkiainen, civilminister, Johan Danielsson, bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister, Lina Axelsson Kihlblom, skolminister, Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister, Matilda Ernkrans, biståndsminister, Hans Dahlgren, EU-minister, Jeanette Gustafsdotter, kulturminister, Tomas Eneroth, infrastrukturminister, Anna Hallberg, utrikeshandelsminister samt minister för nordiska frågor, Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister. Undre raden från vänster: Peter Hultqvist, försvarsminister, Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister, Anna Ekström, utbildningsminister, Ann Linde, utrikesminister, Mikael Damberg, finansminister, Magdalena Andersson, statsminister, Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister samt idrottsminister, Lena Hallengren, socialminister, Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister, Eva Nordmark, arbetsmarknads- och jämställdhetsminister, Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister, fotograferade på Lejonbacken framför Riksdagshuset. Foto: Pontus Lundahl/TT

Hur ser du på möjligheten för ny kärnkraft i Sverige?

– Kärnkraften är och kommer att vara en viktig del av svensk energiproduktion. Ny kärnkraft skulle först få bevisa sin lönsamhet. Vi måste se till att leverera förnybar och lönsam el, annars blir det bara dyrare med el.

Läs mer: Blykalla bygger ånggenerator till mini-reaktor

På digitaliseringsområdet, vad behöver bli bättre i bredbandsutbyggnaden?

– Bredbandsutbyggnaden behöver täcka alla. Vi ser att kvaliteten i välfärden förbättras avsevärt med digitalisering, det har pandemiåret visat, men för att vara verkningsfullt måste det finnas bra bredband för alla, vi måste vara beredda att bygga ut fiber i varenda buske.

Läs mer: Spacex Starlink kan hjälpa Sverige nå bredbandsmålet

Hur ska du få bredbandet ut i varenda buske?

– Vi ska kolla lite närmare på detaljerna, men det finns en utmaning i att bolag bygger där det är lönsamt med inte där det inte är lönsamt. Vi måste se till att det är lönsamt överallt eller använda lönsamheten på ett ställe för att bygga på ett annat, och göra det enklare för kommuner och organisationer som vill hjälpa varandra.

Höga elpriser i södra Sverige, ser du det som ett problem?

– Elpriserna ökar i hela Europa, det har blivit kallare och råvarorna har blivit dyrare och det har börjat smitta av sig även på Sverige. Jag kommer alltid att stå på elkonsumenternas sida. För att få ner elpriserna krävs en kombination av lönsamma elproduktionskällor och en nätutbyggnad, säger Khashayar Farmanbar.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt