Energi
Stort test: Så bra är nio solcellsmoduler
Foto: TT
Snabbåldring, snökanon och sanningen om effekten. Energimyndigheten har testat hur nio solcellsmoduler klarar svenskt klimat.
För att producera el från solen krävs både solcellsmoduler och växelriktare.
Energimyndighetn har undersökt modeller av vardera produkttyp i ett stort test: nio solcellsmoduler och nio växelriktare.
– Överlag håller produkterna en bra kvalitet och testet kan hjälpa villaägare, som vill producera sin egen el i valet av solcellssystem, säger Emma Olsson som ansvarar för testet på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.
De testade modulerna är tillverkade i Tyskland, Kina, USA och Sverige. Deras effekt mättes först upp i nyskick, och de gav överlag lite lägre effekt än vad tillverkaren utlovat. Sex av de nio solcellsmodulerna diffade mindre än 2 procent, den som avvek mest hade sex procent lägre effekt.
Sedan utsattes modulerna för kraftiga svängningar i temperatur och luftfuktighet. Allt för att efterlikna hur tidens tand påverkar solcellerna. Fyra av modulerna tog knappt stryk alls - effekten sjönk med mindre än 1 procent. Fyra stycken tappade 3 procent av sin ursprungliga effekt, medan den som åldrades mest förlorade hela 7 procent.
Därefter plockade testpersonalen fram en snökanon och för att undersöka om modulerna påverkas av snö och is som tränger ner i ramen. Hela startfältet klarade behandlingen utan problem – varken funktion eller utseende tog skada.
I en parallell test undersöktes nio växelriktare, som Energimyndigheten beskriver som solcellssystemets ”hjärta”. De omvandlar likströmmen som solcellerna producerar till växelström som kan matas in på elnätet. De ser även till att belasta solcellsmodulerna så att de ger så mycket effekt som möjligt vid olika solinstrålning.
De nio testade växelriktarna hade en verkningsgrad på mellan 93 och 95 procent. Sju av produkterna hade strömstörningar mindre än 10 procent. De två övriga hade 17 respektive 28 procent. Enligt myndigheten är strömstörningar under 20 procent godtagbart.
Läs hela rapporten här