Större stråldos i banan än i Fukushimafisk

2013-11-20 15:35  

Vi får i oss avsevärt större doser av radioaktiva isotoper från bananer än tonfisk som förorenats av utsläpp från Fukushimaolyckan.

I en studie som publiceras av National Academy of Sciences i USA framgår att en portion på 200 gram tonfisk förorenad med 4,0 Bq/kg cesium-134 och 6,3 Bq/kg cesium-137, vilket var medelvärdet för tonfisk som fångades utanför San Diego i Augusti 2011, resulterade i effektiva stråldoser på 3,7 respektive 4.0 nanosievert.

Den kombinerade dosen på 7,7 nSv från dessa båda cesiumisotoper utgör 5 procent av en dos man får genom att äta en icke förorenad banan och då få i sig naturligt förekommande kalium, eller 7 procent av kaliumdosen som finns i tonfisk.

Rapporten påpekar vidare att dosen från de båda cesiumisotoperna uppgår till 0,2 procent av den som hänförs till naturligt förekommande polonium-210 genom att äta fisken.

Mätningar som gjordes i augusti 2012 på tonfisk utanför Kaliforniens kust visade att strålningsnivåerna från cesiumisotoperna hade halverats jämfört med ett år tidigare.

Studien visar att den dos en människa får i sig genom ett års normalkonsumtion av den förorenade tonfisken är jämförbar, eller mindre än de doser vi får i oss genom naturligt förekommande radionukleider i bakgrundsstrålning, födoämnen, flygresor eller medicinsk behandling. Den uppmärksamhet som tonfisken fick efter olyckan i Fukushima i mars 2011 skapade oro och undran.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt