Större stråldos i banan än i Fukushimafisk

2013-11-20 15:35  

Vi får i oss avsevärt större doser av radioaktiva isotoper från bananer än tonfisk som förorenats av utsläpp från Fukushimaolyckan.

I en studie som publiceras av National Academy of Sciences i USA framgår att en portion på 200 gram tonfisk förorenad med 4,0 Bq/kg cesium-134 och 6,3 Bq/kg cesium-137, vilket var medelvärdet för tonfisk som fångades utanför San Diego i Augusti 2011, resulterade i effektiva stråldoser på 3,7 respektive 4.0 nanosievert.

Den kombinerade dosen på 7,7 nSv från dessa båda cesiumisotoper utgör 5 procent av en dos man får genom att äta en icke förorenad banan och då få i sig naturligt förekommande kalium, eller 7 procent av kaliumdosen som finns i tonfisk.

Rapporten påpekar vidare att dosen från de båda cesiumisotoperna uppgår till 0,2 procent av den som hänförs till naturligt förekommande polonium-210 genom att äta fisken.

Mätningar som gjordes i augusti 2012 på tonfisk utanför Kaliforniens kust visade att strålningsnivåerna från cesiumisotoperna hade halverats jämfört med ett år tidigare.

Studien visar att den dos en människa får i sig genom ett års normalkonsumtion av den förorenade tonfisken är jämförbar, eller mindre än de doser vi får i oss genom naturligt förekommande radionukleider i bakgrundsstrålning, födoämnen, flygresor eller medicinsk behandling. Den uppmärksamhet som tonfisken fick efter olyckan i Fukushima i mars 2011 skapade oro och undran.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt