Stor solcellspark tas i drift i Umeå

2014-11-07 10:03  
Solceller på tak och balkonger i solcellsparken i Umeå täcker sammanlägat 2 650 kvadratmeter.

En ny solcellspark har börjat leverera el i Umeå. En toppeffekt på drygt 400 kilowatt gör den till en av Sveriges största.

Det kommunala bostadsbolaget Bostaden har satt upp 2 650 kvadratmeter solceller på tak och balkonger i området Ålidhem i Umeå. Den totala installerade toppeffekten är 405 kilowatt.

- Solceller producerar lika bra här i Norrland som i södra Sverige, säger Fredrik Westerlund, projektledare på Bostaden, i ett uttalande.

Bostadsbolaget räknar med en produktion på cirka 320 000 kilowattimmar per år, vilket motsvarar ungefär 37 procent av den fastighetsel som området förbrukar.

Landets största solcellspark finns i Västerås. Den invigdes i februari och blev först med att spränga 1 megawatt-gränsen i Sverige. Arvikas kommunägda energibolag började i augusti bygga en solcellspark i samma storleksklass, 1040 kilowatt. I slutet av oktober stals dock 137 av solcellerna innan parken hann invigas.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt