<span style="color:red;">TV:</span> Så ska Tepco kapsla reaktorn

För att minska de radioaktiva utsläppen i Fukushima förbereder Tepco att kapsla in reaktor 1 i ett plasttält.

I början av veckan började övningarna att med fjärrstyrda kranar montera de sektioner som ska kapsla in den havererade reaktor 1 i kärnkraftverket Fukushima Daiichi.

För att underlätta monteringen byggs det gigantiska plasttältet i 62 fackverkssektioner som lyfts på plats med fjärrstyrda kranar. Sektionerna ska snäppa i varandra enligt förebild från de monteringsmetoder som används vid japanska husbyggen.

Tältet har måtten 47 meter längd, 42 meter bredd och 54 meter höjd.

Träningen utförs i Onahamas hamnområde. Operatörerna styr kranarna via bildskärmar. Den 27 juni blir det skarpt läge då kranarna ska börja bygga inneslutningen i Fukushima. Senare i sommar är det meningen att liknande plasttält även ska täcka reaktor 3 och 4, vars byggnader också förstördes av explosioner i mars.

Plastinneslutningarna är tänkta som tillfälliga lösningar medan energiföretaget Tepco arbetar med att stänga ned kärnkraftverket. Taksektionerna är avtagbara för att man under arbetets gång ska kunna komma åt utrustning i byggnaden med lyftkran.

På längre sikt tänker sig Tepco att kapsla in reaktorerna i betongsarkofager.

Håkan Abrahamson

Tobias Wixtröm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt