Shell begär bromsade Nord Stream 2-sanktioner

2019-10-01 11:50  
Två "provrör" av gasledningsrören fanns på plats i Karlshamns hamn under Nord Stream 2:s pressträff på onsdagen. I början på oktober ankommer de första hundra rören för Nord Stream 2 som skall mellanlagras i Karlshamn. Foto: Johan Nilsson/TT

Det brittisk-holländska oljebolaget Royal Dutch Shell har bett USA:s kongress att hejda planerna på att införa sanktioner mot Nord Stream 2, den ryska gasledning till Tyskland som är på väg att färdigställas.

Senaten i USA antog i juli en lag om sanktioner mot bolag och personer inblandade i bygget av Nord Stream 2-ledningen. Trumpregeringen har beskrivit projektet som ett sätt för Ryssland att öka EU:s beroende av rysk gas.

"Om den nuvarande lagstiftningen som behandlas i USA:s kongress träder i kraft kommer det påverka alla bolag som är inblandade i projektet, inklusive Shell. Vi uppmanar därför respektfullt lagstiftarna att inte införa sanktionerna", skriver Cederic Cremers, chef för Shells verksamhet i Ryssland i en kommentar till Reuters.

Bakom gasledningen står i första hand den statskontrollerade ryska gasgiganten Gazprom. Men projektet involverar även en lång rad europeiska energibolag, däribland Shell, tyska Uniper och Wintershall, österrikiska OMV och franska Engie.

Läs mer: USA pressar Merkel om Nordstream 2

Nord Stream 2 skulle fördubbla leveranskapaciteten för rysk gas direkt till Tyskland till nivån 110 miljarder kubikmeter, vilket motsvarar över hälften av Rysslands gasexport till Europa. Enligt kritiker innebär det att Ryssland kan undvika gasleveranser via Ukraina, som i dagsläget är transitland för rysk gas till EU-länder.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt