Energi

Sekab i kris - slutar med E85

Etanoltillverkaren Sekab avvecklar försäljningen av E85, säljer sina anläggningar i Tanzania och i Polen och drar ner forskningen på cellulosabaserad etanol.

Publicerad

Samtidigt meddelar bolaget att man har varslat 70 av 151 anställda om uppsägning.

Beskedet kom under en presskonferens på fredagen, rapporterar Örnsköldsviks Allehanda.

Sekab begär nu ytterligare 225 miljoner kronor av sina ägare, bland annat kommunerna Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå.

Sekab uppger att man kommer att sluta med etanol till bilar, E85, och istället satsa på etanol som diesel-ersättning och gröna kemikalier.

Ras för etanolförsäljningen
Sekab har stått för cirka 90 procent av den svenska marknaden för E85. Nyligen meddelade etanolföretaget att man hade tappat en stor del av sin etanolförsäljning och att läget var allvarligt.

Försäljningen rasade med hela 70 procent i höstas. Det låga bensinpriset jämfört med etanolpriset är den främsta förklaringen till nedgången.

Efter att ägarna upprepade gånger fått skjuta till mer pengar till företaget, har ledningens ambition varit att försöka sälja verksamheten till en privat köpare. Någon sådan har än så länge inte hittats.

Bara 80 anställda kvar
Enligt Sekab ska nedskärningarna genomföras under 2009. Det är ännu inte klart om kommunerna går med på att skjuta till mer kapital.

För den fortsatta satsningen på etanol som dieselersättning och gröna kemikalier blir 80 anställda kvar.

Ny Teknik har inte lyckats nå Sekabs vd Per Carstedt för en kommentar, trots upprepade försök.

Sekab hade vid 14-tiden på fredagen ännu inte lagt ut någon information på sin hemsida utan de enda uppgifter som lämnats kom påpresskonferensen i morse. Gröna Bilister skyller på bensinbolagen
- Gröna Bilister tar emot beskedet med sorg, skriver Gröna Bilisters ordförande Jakob Lagercrantz i ett pressmeddelande på fredagen.

Sekab har stått för all tillförsel i Sverige av etanolbränslet E85, som till 85 procent består av etanol från brasilianska sockerrör och till 15 procent av bensin.

- En av orsakerna till att Sekab nu lämnar etanolimporten är att de svenska bensinbolagen inte längre betalar en tioöring extra för den hållbara etanol som Sekab tog fram hösten 2008, skriver Gröna Bilister.

- Nu faller ansvaret tungt på bensinbolag och andra etanolproducenter att säkerställa att bränslet i framtiden kan komma från de länder där produktionen kan göra störst nytta, säger Jakob Lagercrantz.