Energi

Sarkofagbygget i Tjernobyl hotat

Bygget av en skyddande sarkofag över den havererade reaktorn i Tjernobyl i Ukraina hotas av pengabrist.

Publicerad

Närmare sex miljarder kronor saknas vid det här årets slut för att färdigställa den enorma sarkofagen i stål över olycksreaktorn i kärnkraftverket Tjernobyl.

Efter explosionen våren 1986 byggdes först en sarkofag av betong, som ganska snart visade sig vittra sönder. 1997 fattades ett beslut av de sju ledande industriländerna i Västeuropa att bygga upp en fond för att finansiera bygget av ny och större sarkofag i stål. Totalt bidrar ett 40-tal nationer, däribland Sverige.

Det bygget har nu kommit halvvägs. För närvarande är det Tyskland som ordförandeskapet i G7-gruppen, och nyhetsbyrån dpa har från regeringskretsar i Berlin fått uppgifter om att 615 miljoner euro saknas (närmare sex miljarder kronor) för att slutföra bygget. Hittills har medlemsländerna inte kunnat enas om hur resterande finansiering ska ordnas.

Till dpa säger den tyska miljöministern Barbara Hendricks att färdigställandet av skyddshöljet är nödvändigt för att skapa ett säkert skydd kring reaktorn och göra det möjligt att riva den.

Fullt utbyggd beräknas sarkofagen täcka omkring 40000 kvadratmeter.