ENERGI

Så stor rotordiameter får vindkraftverket på 22 MW

Bladet till ett av bolagets vindkraftverk på 16 MW.
Bladet till ett av bolagets vindkraftverk på 16 MW.

Enligt uppgifter planerar ett kinesiskt företag att bygga ett vindkraftverk där rotorbladen ger en diameter på över 300 meter – jämförbart med höjden på Eiffeltornet.

Publicerad Uppdaterad

Kina satsar på stora dimensioner, och väst kan få svårt att hänga med. Under sommaren kopplade Mingyang Smart Energy upp ett vindkraftverk på 16 MW mot elnätet. Rotordiametern på 260 meter ska ge en årlig kapacitet på 67 GWh. 

Anläggningen kommer dock att överträffas av det egna vindkraftverk på 18 MW som bolaget presenterade i början av året, med 140 meter långa rotorblad. Konkurrenten China Three Gorges Corporation installerar ett vindkraftverk på 16 MW med en rotordiameter på 252 meter.

Ett verk på 22 MW

Men samtliga verk kommer att slås på fingrarna. Enligt Bloomberg planerar Mingyang Smart Energy Group nu ett verk på 22 MW, som ska stå klart 2024-2025. Det sägs få en rotordiamater på mer än 310 meter, vilket borde ge en svepyta som överstiger 75 400 kvadratmeter. 

För att ge perspektiv på rotorbladens dimensioner kan diametern jämföras med Eiffeltornet, som är 324 meter högt och den anrika skyskrapan Chrysler Building, som inklusive sin antenn är 319 meter.