Energi

Peak Oil - för öldrickare

Peak Oil-teorin är lätt att förstå – inte minst för öldrickare. Ju mer du dricker desto fortare tar ölet slut i glaset. Men alla förutsägelser om att olja snart tar slut har hittills kommit på skam.

Publicerad

Det skriver energimarknadsexperten Daniel Yergin på den amerikanska energikonsultfirman IHS Cambridge Energery Research Associates i Wall Street Journal.

Artikeln, som bygger på Daniel Yergin nya bok ”The Quest”, blev helgens mest lästa artikel på Wall Street Journals webbsajt.

-  Varje gång som det har varnats för att oljan snart tar slut har farhågorna kommit på skam. Varje gång har man hittat nya stora fyndigheter, skriver Daniel Yergin.

1. På 1880-talet, efter att man funnit olja i Pennsylvania i USA, trodde man att det inte skulle finnas amerikansk olja väster om Missisippi. Men sedan hittade man olja både i Texas och Oklahoma.

2. Efter första världskriget, det första mekaniserade kriget med stridsvagnar och flygplan, varnade man för att oljan skulle ta slut

3. Efter andra världskriget ringde också varningsklockorna för Peak Oil men då fann man de giganstiska oljefälten i Saudiarabien.

4. Den stora oljekrisen i mitten av 1970-talet skapade också domedagsstämning, men sedan hitta man olja både i Alaska och i Nordsjön.

- Så har det fortsatt, skriver Daniel Yergin. Sedan 1978 har oljeproduktion i världen ökat med 30 procent per år.

Hittills har det producerats tusen miljarder fat olja sedan oljeindustrin etablerades i slutet av 1800-talet.

I dag uppskattar man världens totala reserver av olja och gas till åtminstone fem tusen miljarder fat, varav mer än en femtedel är utvinningsbart med dagens teknik och i dagens prisläge.

- I dag räknar vi med att världsproduktionen av olja och gas kommer att öka från 92 miljoner fat om dagen till 110 miljoner fat 2030. Det är en ökning med 20 procent, skriver Daniel Yergin.