Energi

Oled-lampan spretar vilt

Vela strålar med 24 tunna oledpaneler.
Vela strålar med 24 tunna oledpaneler.

Organiska lysdioder tar plats i allt fler spektakulära armaturer. Här lyser två dussin oledpaneler både uppåt och nedåt.

Publicerad

Visst lär det dröja innan oled-lamporna får sitt genomslag på marknaden. Men belysningsföretagen tävlar redan om att visar upp innovativa armaturer baserade på organsiska lysdioder, oleds. Här är ett bidrag från amerikanska WAC Lighting.

Företagets futuristiska ljuskrona heter Vela och har två dussin oledpaneler. Tolv som belyser ytan under lampan plus tolv som strålar uppåt för att ge ett behagligt omgivningsljus.

Armaturens ljusflöde är 2040 lumen, effekten 58 watt. Det ger ett ljusutbyte på drygt 35 lumen per watt. Som jämförelse kan nämnas att den gamla 60 watts glödlampan hade ett ljusutbyte på cirka 11 lumen per watt.

Färgtemperatur är 4000 Kelvin, vilket brukar rekommenderas för läslampor. Armaturen kan dimmas, och livslängden uppges vara 10 000 timmar. Pris, tillgänglighet och storlek framgår däremot inte av pressmaterialet.

Oled uttyds organic light-emitting diode. Ljuskällan består av två tunna filmer som fungerar som elektroder. Mellan filmerna finns ett organiskt material som avger ljus när det stimuleras av en ström. Olika polymerer ger olika färg.

Många hoppas att oledtekniken ska bli framtidens energisnåla ljuskälla. Förutom att den möjliggör ny spektakulär design, så kan den i teorin användas för att tillverka ”ljustapeter” som gör hela väggar och tak till belysningsytor. Men det höga priset är fortfarande en stötesten.