Energi
Oled flyttar in i spegeln
Organiska lysdioder ger nya designlösningar. Den här armaturen ändrar form när du vill spegla dig.
På avstånd fungerar den som en vägghängd armatur med 64 kvadratiska rutor – oled-paneler - som sprider ett diffust sken. Men när du närmar dig armaturen så detekterar infraröda sensorer var du befinner dig. De oledpaneler du står rakt framför slocknar och du kan betrakta din spegelbild inramad av ljus.
Belysningsjätten Philips har utvecklat den nya av spegel-armaturen av oled-paneler som sprider ljus när de är tända men är spegelblanka när de släcks. Varje liten oled-panel har en luminans på cirka 1 500 candela/kvadratmeter, enligt företaget.
När samtliga oled-paneler är tända ger armaturen 400 lumen, vilket motsvarar en 40 watts glödlampa. Färgtemperaturen är cirka 3000 Kelvin, ungefär som ljuset från en halogenlampa. Armaturen väger cirka 15 kilo, har 75 centimeter i sida och är 4,8 centimeter tjock. Inte bara designen utan även priset är spektakulärt: 2 990 euro, motsvarande 26 800 kronor.
Organiska lysdioder, oleds, byggs upp av två tunna filmer som fungerar som elektroder. Mellan filmerna finns ett organiskt material som avger ljus när det stimuleras av en ström. Många hoppas att den energisnåla oledtekniken ska bli framtidens ljuskälla.
Förutom att tekniken möjliggör ny spännande design, så kan den i teorin användas för att tillverka ”tapeter” som gör väggar och tak till belysningsytor. Men det stora genombrottet på marknaden dröjer. Det höga priset och det låga ljusflödet är två av stötestenarna.