Energi

Nyupptäckta zeoliter

kan tvätta koldioxid

En forskargrupp vid Ucla-universitetet i Los Angeles har utvecklat nya varianter av det superporösa materialet "zeolit". De nya, syntetiska zeoliterna kan tvätta ur koldioxiden från rökgaser mycket billigare än annan känd teknik.

Publicerad

Dr Omar Yaghi och hans forskargrupp har fått sin upptäckt publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science.

De har på bara tre månader tagit fram 25 nya varianter av silikatmaterialet zeoliter, som förekommer både i naturen och kan framställas på syntetisk väg.

Tre av de nya zeoliterna uppges kunna filtrera koldioxid.

Zeoliter är numera en vanlig komponent i tvättmedel, som ersättning för fosfater. Zeoliten binder metalljoner och gör hårt vatten mjukt.

Suger 80 gånger sin egen volym
Det ser ut som ett lerigt pulver och består av alkali-aluminiumsilikater som ger en extremt porös struktur och uppsugningsförmåga.

Dr Yaghi hävdar i Science-artikeln att hans nya zeolitmaterial kan suga upp minst 80 gånger sin egen volym av koldioxid.

Koldioxiden kan sedan lätt skiljas från zeolitmaterialet, komprimeras och sedan pumpas ned i underjordiska sedimentlager för evig förvaring

Rapporten är återgiven i det elektroniska nyhetsbrevetTechnology Reviewfrån Massachusetts Institute of Technology.

Jakten på billiga absorbenter
Metoden att tvätta ur koldioxiden ur rökgaser från kolkraftverk, oljekraftverk och naturgaskraftverk kallas ”post-combustion”. Andra, mer komplicerade tekniker, är "pre-combustion" och "oxifuel".

Post-combustion är en känd och beprövad teknik som används för att tillverka koldioxid.

Men det är energikrävande och dyrt att använda i fossileldade kraftverk och forskare över hela världen arbetar på att få fram billigare ”absorbenter” som kan isolera koldioxiden ur rökgaserna.

Just nu är till exempel kyld ammoniak på tapeten i Eons kraftverk i Karlshamn och i Statoils raffinaderi i Mongstad.

Hoppas sänka energiförbrukningen
Med dagens post-combustion-metoder drar ett kolkraftverk 30 procent mer kol än om man inte haft koldioxidrening.

Dr Yaghi och hans forskarteam tror nu att deras nya material innebär väsentligt lägre energiförbrukning.

De tror att deras nya zeolit-absorbenter också kan användas i kolförgasningsanläggningar för att tvätta bort koldioxid och få fram ren vätgas som sedan går vidare till vätgasturbiner och generatorer för elproduktion.