Energi

Nytt ljus över hur led-ljus påverkar

Ljuset spelar roll för vårt hur vi mår. Foto: Colourbox
Ljuset spelar roll för vårt hur vi mår. Foto: Colourbox

Pigg på dagen, sömnig vid läggdags. Nya ljuskällor gör det möjligt att styra vakenhet och sömn.

Publicerad

Växter frodas i ljuset från led-lampor, som styrs på rätt sätt. Samma princip kan fungera även för oss människor, enligt Thorbjörn Laike, ljusforskare och docent i miljöpsykologi vid Lunds tekniska högskola.

– Ljus av olika våglängder spelar stor roll för vårt välbefinnande och våra hormon­nivåer. Det ger nya möjligheter att skräddarsy led-lampor med olika våglängder för olika aktiviteter i framtiden, säger Thorbjörn Laike.

Han leder en forskargrupp som studerar hur ljus från olika lampor påverkar oss. I en studie vistades 52 försökspersoner i ett fönsterlöst kontorsrum som belystes antingen av lysrör eller av led-lampor. Sedan fick de svara på hur de upplevde ljuset, och deras halter av hormonerna kortisol och melatonin mättes i blodprov.

– Resultaten publiceras i vår och bidrar väsentligt till att öka förståelsen hur led-ljus påverkar oss, säger Thorbjörn Laike.

Han berättar att ett stort antal studier tidigare har visat att ljus med våglängder mellan 460 och 480 nanometer är mest effektivt för att blockera sömnhormonet melatonin och öka stresshormonet kortisol. Många lysdiodslampor strålar som starkast i just det blåa intervallet och borde därför kunna utnyttjas för att göra oss piggare.

Ljusets påverkan på människor är ett relativt ungt forskningsfält. Ett viktigt genombrott kom 2002, då amerikanska forskare slog fast att näthinnan har en tredje typ av receptor, förutom tappar och stavar. De är känsliga för blått ljus och tros påverka dygnsrytmen.

Quiz: