Energi

Nytt elrekord för vindkraften: ”Potentialen är stor”

Ett vindkraftverk utanför Ystad i solnedgång. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Den hårda vinden som drog in över landet förra veckan var inte bara av ondo. I fredags producerade den svenska vindkraften mer el än någonsin tidigare, rapporterar SVT Nyheter.

Publicerad

Närmare bestämt uppmätte man 219 gigawattimmar (GWh) i producerad el från vindkraften. Ett nytt rekord, enligt statliga Svenska kraftnät.

Enligt SVT har vindkraften vid flera tillfällen de senaste blåsiga dagarna producerat över 40 procent av Sveriges el. Stundom nådde vindkraften högre nivåer än både kärnkraften och vattenkraften.

Birger Fält, processledare vid Svenska kraftnät, säger att det finns ett behov av att utveckla sätt att lagra den el som vindkraften producerar för de dagar det inte blåser. Den 29 december levererade vindkraften endast 1,9 procent av den svenska elen.

– Det visar att vindkraften är svår att planera, men samtidigt att potentialen att producera el är stor, säger Birger Fält till SVT.

9,53 GWh nytt rekord

I fredags, mellan klockan åtta och nio på morgonen, noterades även ett nytt rekord för produktion av el på en enskild timme för vindkraften: 9,53 GWh.

Svenska kraftnät räknar med att nya rekord kommer att noteras i takt med att vindkraften byggs ut i landet.

Fakta: Så produceras elen i Sverige

Elproduktionen i Sverige har ökat de senaste 50 åren. 1970 producerade Sverige omkring 60 terawattimmar (TWh). Sedan 1990-talet har produktionen legat någonstans mellan 120 och 160 TWh, med viss ökning de senaste åren.

Energimyndighetens senaste sammanställning för elproduktion kommer från 2019. Då producerades det 166 TWh.

Fördelningen för 2019:

Kärnkraft: 39 procent.

Vattenkraft: 39 procent.

Vindkraft: 12 procent.

Solkraft: 0,4 procent.

Resterande 10 procent var förbränningsbaserad produktion, exempelvis från kraftvärmeverk.

Vindkraften ökar kontinuerligt i Sverige och Energimyndigheten skriver att den "börjar få en betydande roll i systemet".

Elanvändningen i landet har samtidigt minskat sedan toppnoteringen 2001, då den var 150 TWh. 2019 låg användningen på 138 TWh.

Källa: Energimyndigheten