El-premiär för vindparken som blir världens största i havet

2021-12-21 11:59  

På lördagen den 18 december gav vindparken Hornsea 2, utanför den brittiska östkusten, el för första gången. Fullt utbyggd blir den världens största havsbaserade vindpark.

Vindparken ägs av det danska energibolaget Ørsted och kommer att bestå av 165 vindturbiner från Siemens Gamesa. Varje turbin har en installerad effekt om 8 MW, vilket gör att Hornsea 2 totalt kommer att omfatta 1,32 GW.

Alla vindturbiner är ännu inte installerade, men parken har gett el för första gången. Testning och driftsättning fortsätter in på det nya året.

– Att vi nu genererar el för första gången är en viktig milstolpe för projektet och ett stolt ögonblick för hela vårt team på Ørsted, säger Patrick Harnett, programdirektör för Hornsea 2 på Ørsted, i ett pressmeddelande.

Tar över som världens största vindkraftspark

Under nästa år ska vindparken vara i full drift. Då tar den över titeln ”världens största vindkraftspark” från tvillingprojektet Hornsea 1, som har en kapacitet om 1,2 GW och invigdes 2019.

Ørsted räknar med att de två parkerna tillsammans kommer att leverera el som räcker till drygt 2,3 miljoner hushåll i Storbritannien. Hur mycket det motsvarar i MWh varje år framgår inte av pressmeddelandet.

Installation av vindkraftverk pågår i Hornsea 2. Foto: Ørsted

Hornsea 2 ligger i Nordsjön, 89 kilometer utanför Storbritanniens östra kust, i höjd med Yorkshire. I området planeras ytterligare två vindkraftsprojekt, Hornsea 3 som fick tillstånd i december 2020 och Hornsea 4 som är i planeringsfasen.

Företaget planerar två vindkraftsparker i Sverige

Enligt Ørsted har bolaget byggt mer vindkraft till havs än något annat företag. Cirka 1 600 vindkraftverk, mer än en fjärdedel av all världens havsbaserade vindkraftskapacitet, har installerats av det danska företaget. Totalt finns cirka 34,4 GW installerad havsbaserad vindkraft i världen (enligt siffror från 2020), och Ørsted står för 7,6 GW av dessa.

Hela vindparken Hornsea 2 ska vara i drift 2022. Foto: Ørsted

I Sverige arbetar bolaget med två vindkraftsprojekt, ett utanför Skåne och ett utanför Gotland. Tillsammans planeras de få en installerad effekt om cirka 3 GW.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt