Energi

Nynäshamn vill ha vågkraft vid Landsort

Bojarna guppar upp och ned efter vågorna och överför vågkraften till generatorn på havsbotten. Foto: Seabased
Projektledaren Jan Sundberg på Ångströmlaboratoriet lägger sista handen vid en av de stora generatorer som ingår i Lysekilsprojektet. Foto: Mikael Wallerstedt

Nynäshamns kommun planerar att bygga en stor vindkraftspark utanför Landsort. Där vill man också bygga vågkraftverk enligt Uppsalamodellen.

Publicerad

Nynäshamns kommun har ambitiösa planer för miljövänlig energi i kommunen.

Till exempel ska alla kommunala verksamheter från och med årsskiftet gå över till enbart ”miljöel” och alla nya bostadshus ska enbart använda miljöel och/eller bioeldad fjärrvärme.

Och den största industrin, Nynäs AB, ska börja använda naturgas istället för lättbensin och eldningsolja.

En stor vindkraftspark med cirka 50 havsbaserade vindkraftverk med en total effekt på 150-180 MW planeras utanför Landsort.

Där finns det också goda förutsättningar för att bygga en vågkraftspark enligt den så kallade Uppsalamodellen, det vill den teknik som Uppsalaprofessorn Mats Leijon och hans forskare vid Ångströmlaboratoriet utvecklat.

En generator placeras i ett betongfundament som förankras på havsbotten. Generatorn är förbunden med två gigantiska flytbojar som guppar upp och ned och överför vågkraften till generatorn.

Den tekniken testas sedan en tid tillbaka i Lysekil på västkusten och Nynäshamns kommun har tagit kontakt med Mats Leijon för att starta en förstudie om vågkraftsprojektet.

Nynäshamns kommun har fått 250.000 kronor från Boverket för den fortsatta projekteringen av vindkrafts- och vågkraftsprojekten.

Enligt ett pressmeddelande från Nynäshamns kommun ska det bildas ett investeringsbolag för de nya energiprojekten där alla Nynäshamnsbor erbjuds köpa aktier.

- Vår satsning handlar om att Nynäshamnsborna ska få tillgång till energi från förnybara källor till minsta möjliga kostnad. Därför kommer vi att utreda möjligheterna hur alla Nynäshamnsbor, som vill, ska kunna vara delägare i vindkraftsparken och därmed kunna köpa vindkraftsel till produktionspris, säger kommunstyrelsens ordförande Ilja Batljan.