Energi

Nya vågkraftprojekt lockar fram riskkapital

Orecons vågkraftsteknik
Wavebobs vågboj

Investerarna har fått upp ögonen för vågkraft. Det nordiska riskkapitalbolaget Northzone satsar på det nya brittiska vågkraftskonceptet Orecon samtidigt som Vattenfall startar samarbete med irländska Wavebob.

Publicerad

Båda satsningarna offentliggjordes på torsdagsförmiddagen.

Företaget Orecon baserat i engelska Plymouth säger sig ha patenterat ett nytt effektivt sätt att fånga vågenergi. Nu får företaget närmare 150 miljoner kronor i riskkapital för att bygga en fullskalig anläggning som ska stå klar 2010.

Bakom finansieringen står bland annat det nordiska riskkapitalbolaget Northzone Ventures.

– Vi har tittat på massor av koncept och fastnade för Orecon eftersom de bygger på känd offshore-teknik och inte har några rörliga delar under vattnet, säger Torleif Ahlsand, investeringsansvarig på Northzone i Oslo.

Känd teknik i ny tappning
Sex år av utvecklingen ligger bakom konstruktionen. Orecon använder sig av flera vågkammare med luft som driver en specialkonstruerad turbin. Den ska ge en uteffekt av 1,5 megawatt.

Tekniken kallas OWC (Oscillating Water Columns) är väl känd men problemet har hittills varit låg verkningsgrad. Genom att skräddarsy vågkammarna för det vågklimat som råder på en viss plats skapas ett högre lufttryck som driver turbinen.

– Det bygger på resonans. Du kan likna det vid en orgelpipa i en kyrka, säger Torleif Ahlsand.

Både riskbolag och energibolag
Jakten på alternativ energi har gjort att vågenergi fått ett rejält uppsving de senaste åren. Portugal och Storbritannien tillhör de länder som satsar mest på vågenergi som en framtida energikälla.

Northzone är inte det första riskkapitalbolaget i Norden som satsar på vågkraft.

I höstas investerade svenska Midroc New Technology i tidvattenkraftbolaget Minesto i Göteborg.

Olika tekniker
Nyligen gick svenska Borevind in i det norska bolaget Langlee, som tagit fram teknik för att ta tillvara horisontell vågenergi på grunda vatten.

Även energijättarna investerar i vågkraft.

Seabased i Uppsala, som i maj startar sin produktion av vågkraftsturbiner i Lyselkil, har fått sina första order från Vattenfall och Fortum.

Fortum har också köpt in sig det finska vågteknikföretaget AW-Energy som siktar in sig på vågrörelserna på havsbotten och och som nu ska testa tekniken i vattnen utanför Portugal.

Wavebob satsar på havsvågor
Vattenfall har också meddelat att bolaget nu går in i ett nytt vågkraftssamarbete med det irländska företaget Wavebob.

Tillsammans ska Vattenfall och Wavebob utveckla prototyper av vågkraftsutrustning till fullskaliga kommersiella vågkraftsparker långt ute till havs.

Enligt informationen på Wavebobs hemsida är tekniken utvecklad för att ta vara på kraften i stora vågrörelser ute på oceanerna.