ENERGI

Ny vertikalturbin kramar mer ström ur befintliga vattenkraftverk

Seapatterns vertikalturbin installeras vid Svartåfors vattenkraftstation
Den 10 maj installerades Seapatterns vattenkraftsturbin nedströms Tekniska verkens kraftstation Svartåfors.

Sveriges vattenkraft kan ge tio procent mer el. Det hävdar uppstartsbolaget Seapattern, som sätter flytande turbiner i det virvlande vattnet som redan har passerat befintliga vattenkraftverk. Tekniken har testades i Linköping under försommaren.

Publicerad

Nedströms från turbinerna i dagens vattenkraftverk forsar snabba vattenflöden förbi. Den outnyttjade energin vill startupbolaget Seapattern i Linköping omvandla till el med hjälp av flytande turbiner som placeras i vattenströmmarna. 

– Vi kan öka elproduktionen med upp till 10 procent i redan existerande vattenkraftverk – utan att använda mer vatten, säger företagets vd Niklas Boman till Ny Teknik. 

För att maximera elproduktionen måste turbinerna snurra där vattnet strömmar som starkast. Seapattern har utvecklat en AI-baserad programvara som räknar ut var och på vilket djup varje turbin ska placeras. Algoritmerna analyserar mätresultat från egenutvecklade flödessensorer och tar även hänsyn till att varje turbin ger upphov till turbulens som accelererar vattnet ytterligare. 

Flyter med pontoner

Turbinerna flyter med hjälp av pontoner och är av typen darrieus, en vertikal turbinteknik med många år på nacken. Seapattern har anpassat konstruktionen till programvaran och flödessensorerna.

En fördel med konceptet är att man kan använda vattenkraftverkets befintliga kanaler och infrastruktur, som exempelvis ställverk. Därmed behövs få eller i bästa fall inga nya tillstånd. 

Under våren gjorde företaget sin första pilotinstallation i Tekniska verkens vattenkraftstation i Svartåfors utanför Linköping. Där testades programvaran och en turbin på 250 kg med gott resultat, enligt företaget. Nu ska designen justeras inför tester med nya turbiner som ska installeras i vinter. 

FAKTA

Seapattern Sweden

Ort: Linköping.

Grundades: 2020.

Antal anställda: 4

Huvudägare: Niklas Boman och Anders Brodin.

Omsättning 2022: 160 000 kronor.

Svartåfors är en förhållandevis liten kraftstation med en årsproduktion på 12-13 GWh. Genom att installera nio stycken Seapatternturbiner skulle ytterligare drygt 1 GWh kunna utvinnas i framtiden, enligt företagets tester och beräkningar.

– Det är ett relativt stort bidrag från vatten som annars bara rinner förbi i väldigt, väldigt hög hastighet, säger Niklas Boman. 

Intill större vattenkraftverk kan ännu fler turbiner installeras. Företaget bedömer att elproduktionen till det svenska elnätet skulle kunna öka med mellan 3,5 och 7 TWh om samtliga drygt 2 000 vattenkraftverk i landet skulle utrustas med tekniken.

Tillverkar tre nya turbiner

Företaget har tidigare fått stöd från Energimyndigheten för att verifiera tekniken. Nu har Vinnova skjutit till ytterligare 900 000 kronor som ska användas för att tillverka tre turbiner för fler tester innan tekniken introduceras på marknaden. Var de nya testerna ska ske är inte beslutat ännu. 

Seapattern siktar även på att ta in mellan 10 och 30 miljoner kronor i en första riskkapitalrunda.

– Vår ambition är att först etablera oss i Sverige och resten av Norden och sedan skala upp internationellt, säger Niklas Boman.