Energi
Nu vill hon bygga sin jetbränsle-fabrik
Bränsleforskaren Angelica Hull har nu fått grönt ljus från USA: <br></br> - Ditt gröna jetbränsle fungerar. Det är till och med bättre än det bästa petroleumbränslet!
Efter 15 månaders forskning och utveckling har nu Swedish Biofuels lyckosamt tagit fram ett biobaserat jetbränsle som är fullt jämförbart med det militära petroleumbaserade flygbränslet JP-8.
Det konstaterar det amerikanska försvarsdepartementets stora forskningsorganisation Darpa i en rapport som citeras i ett pressmeddelande från USA:s ambassad i Stockholm.
- Vi har producerat 100 liter av vårt biologiska flygfotogen SB JP-8 för Darpas laboratorieprov. Nu ska vi försöka bygga upp en kommersiell tillverkning här i Sverige, säger Angelica Hull till Ny Teknik.
Gör nytt försök med Energimyndigheten
Angelica Hull har ansökt hos Energimyndigheten om bidrag till att bygga upp en kommersiell tillverkning i Sverige.
- Vi har sökt bidrag för hälften av den planerade investeringskostnaden på 800 miljoner kronor, säger Angelica Hull.
Hennes första ansökan om en del av de extrapengar för ”demonstration och kommersialisering av andra generationens drivmedel och annan energiteknik”, som Energimyndigheten fått av regeringen, sorterades dock ut.
- Jag tror att jag beskrev projektet för vagt. Nu har jag gått in med en ny ansökan och hoppas att det går bättre den här gången, säger Angelica Hull till Ny Teknik.
- En ny fabrik i Sverige skulle kunna tillverka 50 000 ton biobaserad flygfotogen årligen, säger hon.
Bättre än vanlig flygfotogen
Amerikanska Darpa har testat det svenska jetbränslet i sina laboratorier och säger nu att det uppfyller, och till och med överträffar, kvalitetskraven och specifikationerna för det militära flygbränslet JP-8.
”Positiva resultat från testerna visar att det är fullt möjligt att ersätta petroleumbränslet med biobaserad fotogen”, skriver den amerikanska ambassaden i Stockholm i pressmeddelandet.
- Det är än så länge bara laboratorieprov men vi skulle kunna göra en verklig demonstrationsflygning med SB JP-8, säger Angelica Hull.
Ensamt om bedriften
Swedish Biofuels använder i dag restprodukter från etanoltillverkning, en typ av finkelolja som inte går att använda som den är.
Darpa stöde rockså tre andra jetbränsleprojekt som använder oljor från biomassa, men Swedish Biofuels är det enda av de Darpa-stödda projekten som har lyckats tillverka bio-jet som uppfyller de militära specifikationerna för JP-8-bränsle.
De andra projekten är Energy and the Environment Research Center vid University of North Dakota, General Elcectric Global Research samt Honeywellbolaget UOP LLC.
Kan också blandas med biodiesel
Darpa har också testa att blanda in 25 procent det kemiska jetbränslet SB JP-8 i biodiesel och använda som bränsle för dieselmotorer.
Också dessa tester har blivit lyckade och Darpa konstaterar att låginblandning i fordonsbränsle kan vara en snabb väg för kommersialisering av det nya kemiska bränslet.
Angelica Hull har tillsammans med sin far, professor Igor Golubkov, rysk expert på raketbränsle och teknisk chef på Swedish Biofuels, fått patent på sin teknik både i USA och Europa.
- Vi har redan nu 43 beviljade patent och flera ansökningar inne, säger Angelica Hull.
På ambassadörens lista
Deras företag Swedish Biofuelsuppmärksammades av tidigare USA-ambassadören Michael Wood, som satt Swedish Biofuels på sin lista över de mest spännande nya svenska energiteknikföretagen.
Han såg till att det amerikanska försvarsdepartementets forskningsorganisation Darpa gick in med 5 miljoner dollar i forskningsanslag i november 2007.
Två miljoner har redan betalat ut och resten kommer nu i samband med de lyckade testerna.