ENERGI

Miljardtapp för energijätten Ørsted – stoppar stort havsvindprojekt i USA 

Ørsted tvingas till gigantiska nedskrivningar i USA. Arkivbild.
Ørsted tvingas till gigantiska nedskrivningar i USA. Arkivbild.

Danska Ørsted stoppar bygget av ett stort havsvindprojekt på över 2,2 GW i New Jersey, USA. Delstatens guvernör kallar beslutet skandalöst.

Publicerad Uppdaterad

Den danska energijätten Ørsted redovisar en förlust på 19,9 miljarder danska kronor för årets första nio månader, framgår av bolagets senaste kvartalsrapport.

Det kan jämföras med en vinst på 15,3 miljarder för samma period 2022.

Omsättningen för de första tre kvartalen i år landade på 64,9 miljarder, en minskning med 33 procent jämfört med fjolåret.

Ørsted, som till hälften ägs av danska staten, meddelar också att man stoppar projekten Ocean Wind 1 och Ocean Wind 2 i USA. De båda projekten skulle ha en installerad effekt om över 2,2 GW. Den första etappen skulle börja byggas hösten 2023.

I augusti meddelade Ørsted att man skulle skriva ned värdet på flera amerikanska projekt – däribland Ocean Wind 1 – med minst fem miljarder kronor.

Det totala värdet på nedskrivningarna för de första nio månaderna landade på 28,4 miljarder, skriver Ørsted. Storförlusten härstammar alltså från nedskrivningarna.

Skälet till de stoppade projekten i USA är bland annat problem med leveranskedjorna och stigande räntor, enligt bolaget.

New Jerseys demokratiske guvernör Phil Murphy kallar beslutet för skandalöst, och meddelar i ett uttalande att delstaten ska kräva företaget på 300 miljoner dollar i ersättning för det stoppade projektet:

”Dagens beslut av Orsted att överge sina åtaganden gentemot New Jersey är skandalöst och gör att det går att ifrågasätta företagets trovärdighet och kompetens. Så sent som för bara några veckor sedan gjorde företaget offentliga uttalanden om genomförbarheten och framstegen för Ocean Wind 1-projektet. I ljuset av de utmaningar som stora och komplexa projekt innebär insisterade vi på viktiga skyddsåtgärder som säkerställer att New Jersey kommer att få 300 miljoner dollar för att stödja havsvindskraftssektorn om Orsteds projekt i Nw Jersey inte fortsätter som planerat. Jag har instruerat min administration att granska alla lagliga rättigheter och åtgärder samt att vidta alla nödvändiga steg för att säkerställa att Orsted fullt ut och omedelbart uppfyller sina åtaganden.”

Ørsted-aktien har sedan början av augusti tappat 40 procent av sitt värde.