Energi

Lösa delar i finska kärnkraftverket Olkiluoto 3 ger nya förseningar

Olkiluoto 3. Foto: TVO
Olkiluoto 3. Foto: TVO
Halvön Olkiluoto, med kärnreaktorerna 1, 2 och 3 med samma namn. Foto: TVO
Halvön Olkiluoto, med kärnreaktorerna 1, 2 och 3 med samma namn. Foto: TVO

Den nya kärnreaktorn Olkiluoto 3 i Finland har fått nya tekniska problem. Full drift skjuts upp till december.

Publicerad

Finlands kärnkraftsreaktor Olkiluoto 3 var från början tänkt att tas i drift 2009 men har drabbats av otaliga problem och förseningar.

Reaktorn anslöts till stamnätet i mars i år och har levererat el under testdrift. Men nu blir det nya förseningar innan den kan gå igång i full drift.

Kärnkraftsägaren TVO meddelar att testkörningen fördröjs med drygt en månad. Orsaken är att lösa komponenter har upptäckts i turbinens mellanöverhettare.

Rysk elexport till Finland stoppades i maj

Dessutom har tid avsatts för att analysera den testkörning som har hittills har gjorts. Sammantaget betyder detta att reaktorn inte kan komma igång med kommersiell drift i september i år, som tidigare var planen. I stället skjuts full drift upp till december i år.

Halvön Olkiluoto, med kärnreaktorerna 1, 2 och 3 med samma namn. Foto: TVO
Halvön Olkiluoto, med kärnreaktorerna 1, 2 och 3 med samma namn. Foto: TVO

Olkiluoto 3 är av typen EPR, europeisk tryckvattenreaktor, och har en maxeffekt om 1 600 MW. I full drift blir Olkiluoto 3 den största elproduktionsenheten i Norden.

Elsituationen i Finland är mer ansträngd än vanligt på grund av att det ryska elbolaget Rao Nordic stoppade all sin elexport till Finland i mitten av maj. Den finska stamnätsoperatören Fingrid har dock tidigare sagt att exportstoppet inte kommer att medföra någon elbrist i landet.

”Kan bli utmaningar i eltillräcklighet”

Men branschorganisationen Energiindustrins vd Jukka Leskelä konstaterar i en intervju med tidningen Yle att marginalerna i det finska elsystemet krymper när Olkiluoto 3 försenas:

– Vi får hoppas att det nya datumet håller. Jag tror vi klarar oss i höst, men det blir allt tajtare hela tiden. Om det dyker upp andra omfattande brister i systemet, antingen i elimporten eller i produktionen, då blir eltillgången knapp när vi varken har import från Ryssland eller god tillgång till gas, säger han.

Om reaktorn inte är igång vid jul blir situationen än mer besvärlig, bedömer han.

– Om det blir en svår vinter är priserna riktigt höga och det kan bli utmaningar i eltillräcklighet, säger Jukka Leskelä till Yle.