ENERGI

Deras tidvattenkraft har flest turbiner i världen i samma anläggning

Tidvattenkraftverk från Nova Innovation.
Tidvattenkraftverk från Nova Innovation.

Tidvattenkraftsbolaget Nova Innovation gick snabbt från fyra till sex turbiner. Därmed slår anläggningen The Shetland Tidal Array världsrekord.

Shetlandsöarna är inte uppkopplade mot elnätet på det brittiska fastlandet, men sedan 2016 har invånare och näringsidkare fått ett tillskott av el från tidvattenturbiner. Anläggningen driver till och med en laddstolpe för elbilar på ön Yell.

2020 fick de ursprungliga tre turbinerna, vardera på 100 kW, sällskap av en fjärde – och nu har företaget bakom, Nova Innovation, lagt till ytterligare två turbiner.

Elkablar via undervattens-hub

De sex turbinerna är det största antalet för ett tidvattenkraftverk i världen, och i ett pressmeddelande menar Nova Innovations vd Simon Forrest att The Shetland Tidal Array visar att tidvattenkraften är kommersiellt mogen, och högst skalbar.

Turbin 5 och 6, som har döpts till Grace och Hali Hope, delar på en gemensam kabel in till land – via vad som beskrivs som en "banbrytande undervattens-hub". Det sänker investeringskostnaden för expansionen.

Nyligen slog anläggningen ännu ett rekord för tidvattenkraftverk, med den längsta sammanhängande leveransen av ström under en månad.

Nova Innovation har samtidigt nyligen meddelat att en planerad anläggning i Wales dras tillbaka.