Energi

Köttskatt minskar växthusgaser

Kristina Mohlin

Chalmersforskare förslår en miljöskatt inom EU på kött, ägg och mjölk. - De minskningar av växthusgaser man uppnår blir ungefär lika stora som om man ersätter bensin och diesel med etanol och biobränslen enligt EUs mål för 2010, säger exjobbaren Kristina Mohlin.

Publicerad

Utsläppen av växthusgaser från animalieproduktionen i världen främst nöt och får men även från produktion av mjölk och ägg, står för hela 20 procent. Det är lika mycket som den totala transportsektorn står för.

För första gången har nu siffror tagits fram på Chalmers i Göteborg som visar vad en klimatskatt skulle innebära för miljön och för konsumtionsmönstret. Kristina Mohlin har i sitt examensarbete gjort beräkningar av hur många ton koldioxidekvivalenter som en minskad animalieproduktion inom EU leder till.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här