Energi

Klartecken dumpa Fukushimavatten i havet

Energiföretaget Tepco har fått klartecken från japanska kärnkraftinspektionen att tömma vattentankar i havet som renats från radioaktiva partiklar.

Publicerad

Detta har varit en infekterad fråga under en längre tid. Vatten som används för att kyla bränslebassänger och reaktorer i de skadade anläggningarna i kärnkraftverket Fukushima Daiichi har samlats upp och förvarats i mängder av tankar, som ställts upp runt reaktorerna.

Tepco har vid flera tillfällen tidigare begärt att få tömma dessa tankar i Stilla havet, men främst fiskenäringen har protesterat med argumentet att kunderna inte vågar köpa fisk som fångats i områden intill kärnkraftverket.

Tepco har lovat att inte tömma ut vatten i havet så länge som lokala organisationer motsätter sig det. Samtidigt ökar mängden vatten som Tepco måste ta hand om och lagringskapaciteten i tankar håller på att ta slut.

Enligt godkännandet ska Tepco efter att ha renat vattnet först förvara det i speciella tankar för än en gång kontrollera att inga nivåer överskrids innan vattnet slutligen töms i havet.