Energi

Kärnkraften står stilla över jul

'Vi hade i alla fall tur med vädret' - en filmtitel som går hem hos de ansvariga på Forsmark, Oskarshamn och Ringhals.
"Vi hade i alla fall tur med vädret" - en filmtitel som går hem hos de ansvariga på Forsmark, Oskarshamn och Ringhals.

Det milda vädret i södra Sverige har kommit som en skänk från ovan för de svenska kärnkraftsbolagen. Tre reaktorer har stått stilla under hela hösten och ingen kommer att kunna startas före jul.

Publicerad

I dag blev det klart att varken reaktor 3 i Forsmark, reaktor 3 i Oskarshamn eller reaktor 1 i Ringhals kan starta förrän nästa år.

- Det tar längre tid än beräknat att sätta skaft på redan använda styrstavar, säger Claes-Inge Andersson, kommunikationschef i Forsmark till Ny Teknik.

Först i mitten av vecka 2 beräknas återstarten av Forsmark 3, kunna ske.

Reaktor 3 vid Oskarshamnsverken kan inte heller starta igen först i början av nästa år. Tidigare gällde julafton som datum för återstart.

Ett skäl till förseningen är att Strålsäkerhetsmyndigheten inte anser sig hinna godkänna de åtgärder som gjorts före julhelgen.

- Det är oerhört komplicerat, men vi siktar på vecka 1 2009. Men det bygger på att de får ett godkännande från oss. säger Mattias Sköld på SSM.

Inte heller Ringhals 1 kan startas före jul utan först någon vecka in i januari.

Ständigt uppskjutna återstarter
F3 och O3 är Sveriges största kärnreaktorer. Tillsammans med den mindre R1 svarar de för en tredjedel av hela den svenska kärnkraftskapaciteten.

På kraftbolaget Svenska Kraftnät har man varnat för att Sverige får problem med elförsörjningen om det blir en sträng vinter och stora delar av kärnkraftsanläggningarna står stilla.

I oktober upptäcktes sprickbildningar i styrstavarna i de båda tvillingreaktorerna i Forsmark och Oskarshamn.

Datum för återstart har ändrats ett flertal gånger. Ett skäl är att ett stort antal styrstavar måste få nya skaft. En del av stavarna har redan använts och är bestrålade, något som försvårar arbetet.

- De bestrålade styrstavarna måste hanteras i reaktorbassängen och det tar tid, säger Claes-Inge Andersson.