Intel kan hjälpa Sharp ur krisen

2012-09-21 10:58  

Halvledartillverkaren Intel kan komma att hjälpa industrijätten Sharp ur sin dåliga ekonomi genom en miljardinvestering.

Det är den japanska tidningen Mainichi som i dag publicerar uppgiften att amerikanska halvledartillverkaren Intel är beredd att göra en mångmiljardinvestering i Sharp, och därmed bli största enskilda ägare.

Sharp, som satsat stort på tillverkningsanläggningar för lcd-paneler till tv-apparater samt solceller, har drabbats av vikande försäljning på grund av hård konkurrens från elektroniktillverkare i asiatiska lågprisländer.

I mars inleddes diskussioner med taiwanesiska Hon Hai Precision (ägare till Foxconn) om att köpa 9,9 procent av aktierna. Men förhandlingarna strandade sedan värdet på Sharps aktie föll dramatiskt under våren.

Intel bedöms ha intresse av Sharp eftersom den amerikanska halvledarjätten ligger efter konkurrenter som Samsung och Qualcomm när det gäller leverans av komponenter till smarta mobiler och surfplattor. Sharp har ett stort kunnande när det gäller lcd-paneler, både mindre modeller för mobiltelefoner och surfplattor.

Som ett led att sänka sina kostnader planerar Sharp att dra ner på kapaciteten vid den stora solcellsfabriken i Katsuragi.

Håkan Abrahamson

Mer om: Intel Solcell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt