Energi

Hype efter algbatteri

Ett batteri byggt av cellulosa från gröna alger har gjort Maria Strømme till en världskändis. På två månader har mer än 1000 artiklar har skrivits om innovationen, och uppvaktningen från företag såväl som riskkapitalister är intensiv.

Publicerad

- Responsen har varit enorm. Det här hade vi inte ens kunna föreställa oss i våra vildaste fantasier, säger Maria Strømme, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet.

Orsaken till uppståndelsen är det batteri Maria Strømme och doktorand Gustav Nyström tagit fram tillsammans med forskarna Albert Mihranyan och Leif Nyholm. Med cellulosa från algen grönslick, en ledande polymer och lite saltvatten har de skapat ett lågprisbatteri som bara kräver 10 sekunder för att bli fulladdat.

Det här var data som, när de publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nano Letters, fick media världen över att vakna till. Forskarnas bedrift har fram till idag beskrivits i radio, teve, på you tube och i mer än 1000 tryckta artiklar.

Uppmärksamheten ledde i sin tur att företag och riskkapitalister fick upp ögonen för det nya batteriet.

- Vi är helt inställda på att kommersialisera tekniken. Men vi är forskare och behöver en partner för den biten. Vilken den blir har vi inte bestämt ännu, säger Maria Strømme.

Under den senaste tiden har forskarna haft möten med ett antal möjliga samarbetspartner, och under de kommande veckorna är fler möten inbokade.

Ett lågt tillverkningspris, i kombination med att batteriet går att böja, öppnar för mängder av tillämpningar. Dit hör sensorer som integreras i kläder för att larma om allergiframkallande ämnen finns i luften eller om den ultravioletta strålningen är för hög. Eller vad sägs om tapeter med inbyggda batterier där högtalarna kan integreras?

- Jag tror att vi kommer att få se applikationer ingen ens tänkt på hittills.

Men innan Uppsalaforskarna och en kommande partner riktar in sig på någon speciell tillämpning måste batteriets generella prestanda trimmas ytterligare.

- Själva urladdningsförloppet är något vi måste optimera.

Vad batteriet kommer att kosta går inte att säga idag. Men det kommer inte att handla om några stora summor.

- Materialkostnaden är nära noll. Men utvecklingskostnaden och distributionen måste tas igen när det slutliga priset sätts, säger Maria Strömme.